Podle Hospodářské komory čeká letos českou ekonomiku stagnace

V příštím roce růst, letos stagnace. Tak vypadá prognóza Hospodářské komory ČR.

Kč

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Hospodářská komora předpovídá, že letošní rok bude ve znamení stagnace české ekonomiky. Oproti současným hodnotám Hospodářská komora očekává mírné oslabení koruny vůči euru. Roční průměr kurzu české koruny by tak měl odpovídat 23,9 korunám za euro.

Během příštího roku by měla česká ekonomika vzrůst o dvě procenta. „Hospodářské oživení české ekonomiky bude pozvolnější, než jsme čekali ještě letos v únoru, zejména kvůli působení vládního konsolidačního balíčku. Firmy budou do efektivnějších výrobních procesů a rozšiřování produkce investovat opatrněji. Třeba i proto, že není zatím jasné, jaké dotace budou rušeny. Nejsilnějším růstovým faktorem by se v příštím roce měla stát opět obnovená spotřeba domácností díky tomu, že mzdy se navrátí k růstu i v reálném vyjádření,“ podotkl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

I přesto, že se produkce českých firem stává vlivem vysoké inflace a zhodnocení české koruny relativně dražší, naše data naznačují, že by čeští exportéři mohli na zahraničních trzích úspěšně konkurovat kvalitou i při relativně vyšší ceně,“ poznamenal Zajíček.

Očekává se také spíše mírný nárůst nezaměstnanosti, a to vlivem legislativních změn v oblasti dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Hospodářská komora

Související

práce
Ekonomika

Nezaměstnanost díky sezónním pracím klesla

Kč
Ekonomika

Bankovní asociace zlepšila odhad českého HDP na letošní rok

placení
Ekonomika

Tržby v maloobchodě zrychlily na 6,1 procenta

pohovor
Ekonomika

Češi a Poláci mají nejnižší nezaměstnanost v Evropě