pátek 17. května 2024

Podíl českých žen ve vedení firem je hluboko pod evropským průměrem

Česká republika je v podílu žen ve vedení firem pod evropským i světovým průměrem.

šéfka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

V Česku mají ženy pouze 17,2% podíl zastoupení ve vedení firem. Oproti roku 2018 stoupl podíl o 3,4 %, i tak je ČR hluboko pod evropským i světovým průměrem. V Evropě jsou ve vedení firem ženy průměrně zastoupeny podílem 30,7 % a celosvětově pak 19,7 %. Data vychází ze studie Deloitte Ženy ve vedení, která analyzuje situaci v 72 zemích světa a celkem 10 493 firmách.

Mezi zeměmi s nejvyšším zastoupením žen ve vedení dominují evropské země, částečně díky zavedeným kvótám. Největší zastoupení mají ženy ve Francii (43,2 %), Norsku (42,4 %), Itálii (36,6 %) nebo Belgii (34,9 %). Z neevropských zemí si nejlépe vede Nový Zéland (31,9 %) a Jihoafrická republika (31,8 %). USA se umístily s 23,9 % na 19. místě. Nejméně jsou ženy zastoupeny v blízkovýchodních a asijských zemích jako Jižní Korea (4,3 %), Kuvajt (4 %) nebo Saudská Arábie (1,7 %).

Podíl žen ve vedení celosvětově roste, ale v řadách CEO je jich stále minimum. Pouhých 5 %. Stávajícím tempem by se rovného zastoupení žen a mužů v nejvyšším vedení dosáhlo nejdříve v roce 2045. V Evropě působí nejvíce žen v orgánech společností ve spotřebitelském sektoru (33,4 %), finančních službách (32,4 %) a výrobních službách (30,4 %).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Deloitte

Související

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

Booking
Ekonomika

Booking bude muset dodržovat přísnější pravidla. Zkoumá se i vliv sítě X

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

promoce
Zahraniční Školství

Nejvzdělanějšími Evropany jsou Irové