sobota 18. května 2024

Počet uchazečů o zaměstnání převýšil počet volných míst

Nezaměstnanost v Česku vrostla. Počet uchazečů o zaměstnaní po téměř roce překonal počet volných míst.

nezaměstnanost

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Úřad práce oznámil, že nezaměstnanost v Česku v prosinci vzrostla na 3,7 procent. Meziměsíčně se zvýšila o 0,2 procentního bodu. Počet uchazečů o práci stoupl o 16 tisíc na 279 227, zatímco volných míst bylo 271 789.

Během posledních šesti let bylo více zájemců než pracovních míst pouze v lednu loňského roku, tehdy byl převis o necelé dva tisíce. Jinak bylo od března 2018 vždy více pracovních míst než uchazečů.

Podíl na zvýšení nezaměstnanosti koncem roku mají sezonní faktory, které ukončují práce zejména v zemědělství a stavebnictví. Tento trend je zřejmý i v Moravskoslezském kraji, kde nezaměstnanost vzrostla o 0,3 procentního bodu na 5,2 procent. V Ústeckém kraji dosáhla nezaměstnanost v prosinci 5,7 procent, což je rovněž nárůst o 0,3 procent.

Nízkou nezaměstnaností se pyšní Praha, kde míra nezaměstnanosti zůstává na 2,8 procenta, a to od října. Praha je jediným krajem, kde se nezaměstnanost nezvyšovala. „Chceme se postupně stát takovým moderátorem na trhu práce, abychom co nejlépe podpořili uchazeče o zaměstnání a zaměstnavatele hledající nové pracovníky. Cílem je, aby lidé našli co nejdříve co nejvhodnější a nejlepší práci a zaměstnavatelé zase dokázali získat dostatek pracovníků s adekvátní kvalifikací,“ zdůrazňuje generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.

Autor: Šimon Mitro

Související

Podoba nové aplikace s opravami silnic Moravskoslezského kraje
Domácí

Aplikace ukazuje řidičům silniční stavby v Moravskoslezském kraji

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů