pondělí 6. května 2024

Plošnému odpouštění dluhů Češi nefandí

Jen 24 procent Čechů souhlasí s odpouštěním dluhů. Ukázal to průzkum veřejného mínění, který tak potvrdil výsledky z roku 2021 i z let následujících. Češi mají s úlevami pro dlužníky dlouhodobě problém.

Oddlužování Čechů

Oddlužování má negativní dopad na veřejné rozpočty.
Zdroj: pixabay.com

  • Oddlužování má negativní dopad na veřejné rozpočty.
  • Zdroj: pixabay.com

Jen 24 procent respondentů souhlasí s odpouštěním dluhů, pokud by splacená část klesla pod hranici 30 procent z celkové hodnoty dluhu.

„Ve společnosti je stále silně zakořeněn názor, že dluhy se mají platit. Tento názor se v čase prakticky nemění,“ uvádí Jarmila Veselá ze společnosti InsolCentrum. Aktuální výsledky podle ní odrážejí názory z průzkumů z předchozích let. Češi se sice přiklánějí k tomu, aby se zadluženým lidem pomáhalo, ale ne bez ohledu na snížení uspokojení věřitelů.

Předchozí anketa, které se zúčastnilo 564 starostů obcí a měst, přinesla zjištění, že 94 procent dotazovaných považovalo plošné oddlužení za nesprávné. Většina populace je pro to, aby se dlužník snažil své závazky zodpovědně řešit.

Plošné oddlužování má totiž negativní dopad i na veřejný rozpočet. „Rozvolňování parametrů oddlužování bude mít negativní dopad na veřejné rozpočty, nepřispěje tak ke konsolidačnímu úsilí a oslabí úvahy vlády o strategických veřejných investicích,“ řekl zástupce zadavatele průzkumu Unie zaměstnavatelských svazů České republiky Vít Jásek.

Autor: Michaela Dočkalová