sobota 18. května 2024

Platy politiků potřebují automatický mechanismus, říká Fiala

Vládní politici řeší platy politiků. Premiér Petr Fiala by chtěl zavést automatický mechanismus, který by nebylo nutné v budoucnu měnit.

Petr Fiala.

Petr Fiala.
Zdroj: Facebook Petr Fiala

  • Petr Fiala.
  • Zdroj: Facebook Petr Fiala

Nejsem rád, že se opakovaně ocitáme v situaci, kdy o svých platech rozhodují politici. V žádném zaměstnání to tak není, nikdo jiný o svém vlastním platu nerozhoduje. Proto je třeba, aby ten automat zůstal v nějaké formě zachován, aby neustále nerozhodovali politici nejen o platech soudců, ale i o svých platech,“ řekl premiér Petr Fiala při návštěvě Brně.

V debatě o platech ústavních činitelů, protože nejde pouze o politiky, je třeba říci, že byly tři roky zmrazené. My jsme se pouze vrátili k tomu takzvanému automatu, který váže platy ústavních činitelů na průměrnou mzdu, proto došlo ke skokovému nárůstu,“ doplnil Fiala.

Platy politiků skokově vzrostly od letošního ledna a to o 13 procent. Plat řadového poslance a senátor se od ledna zvýšil o více než 11 tisíc korun na 102 400 korun. Premiér Petr Fiala od ledna pobírá 274 800 korun.

Ministr vnitra předseda hnutí STAN Vít Rakušan uvedl, že Starostové navrhují zpomalit růst platů politiků jako tomu je u valorizace důchodů. Prezident Petr Pavel při podepsání zákonu o snížení valorizace penzí řekl, že by politici měli řešit růst platů. „V této tíživé době nemůžeme zpomalovat růst důchodů na jedné straně a současně ignorovat růst platů politiků v nezměněné podobě. Budu tedy apelovat na vládu, aby s opozicí jednala o úpravě, která zajistí, že se na úsporách budeme podílet všichni bez rozdílu,“ uvedl Pavel.

Autor: KL

Související

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky

profimedia-0871731452
Domácí

Pavel jmenuje Ženíška ministrem ve čtvrtek před polednem

profimedia-0871656209
Domácí

Ženíšek bude jmenován ministrem pro vědu ve čtvrtek

profimedia-0868809140
Domácí

Vystrčil navštíví Moldavsko