pátek 3. května 2024

Pět totálních propadáků oblíbené panenky Barbie

Panenka Barbie existuje už 64 let. Téměř po celou dobu své existence sklízí úspěchy. Na trh přišlo ale i pár propadáků. Neuspěla mluvící, těhotná ani třeba Oreo Barbie.

barbie-6636753_1280

Barbie neměla vždy úspěch. Firma uvedla na trh i pár naprostých propadáků.
Zdroj: Pixabay.com

  • Barbie neměla vždy úspěch. Firma uvedla na trh i pár naprostých propadáků.
  • Zdroj: Pixabay.com

Klasika je klasika, to dlouhou dobu platilo i u panenky Barbie. Výrobce totiž přišel i s několika novinkami, které se příliš neosvědčily. Poprvé neúspěšně zaexperimentoval v 60. letech minulého století, kdy začaly vyrábět Barbiinu mladší sestru Skipper. Panenka měla poněkud zvláštní vlastnosti, při otáčení paže rostla a spolu s prodloužením těla se jí zvětšovala prsa. Podle rodičů nebyla panenka pro děti vhodná. 

V 90. letech se výrobce spojil s výrobcem sušenek Oreo a vytvořil černošku oblečenou v barvách obalu sušenek. I ta zmizela z trhu kvůli nevhodnosti. Slovo Oreo totiž prý mohlo mít urážlivý význam pro barevné lidi.

V roce 2002 pak začala firma vyrábět nejlepší přítelkyni Barbie s odnímatelným těhotenským bříškem s dítětem uvnitř. I tuhle panenku zákazníci označili za nevhodnou, a tak zmizela z prodeje.

O čtyři roky později přišla na trh sada Barbie-Tanner. Tanner byl Barbiin zlatý retrívr, ke kterému byly přibalené i psí exkrementy se sběračem vybaveným magnetem, kterým mohla Barbie po pejskovi uklidit. Sady stáhla z regálů americká komise kvůli obavám o bezpečnost dětí kvůli možnému uvolnění magnetů.

V roce 2010 přišla na trh Barbie se zabudovanou kamerou. Děti se mohly v počítači dívat na svět skrze její náhrdelník. Ještě ten rok ale přišla FBI s varováním, že panenka by mohla být dokonalým nástrojem pro pedofily. V roce 2015 potom přišla firma s takzvanou Hello Barbie, ta zase uměla nahrávat věty a později je opakovat. Rodičům ale bylo nepříjemné, že je panenka prakticky neustále poslouchá.

Nejoblíbenější tak byla léta Barbie jako štíhlá blonďatá běloška s velmi útlým pasem. Dnes existuje Barbie několika postav, odstínů pleti, účesů i barev očí. Výjimkou nejsou panenky s handicapem, nebo nedávno uvedená Barbie s Downovým syndromem.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

America Ferrera ve filmu Barbie (2024)
Film a TV Osobnosti

America Ferrera slaví 40. Barbie ji vrátila na výsluní

profimedia-0855707683
Film a TV Streaming

Kde si pustit vítěze Oscarů?

profimedia-0855708355
Film a TV Udílení cen

Nejlepší scénky a děkovačky z letošních Oscarů

profimedia-0855681783
Film a TV Udílení cen

Oppenheimer je filmem roku. Oscara získal Murphy, Downey i Nolan