sobota 11. května 2024

Pavlův projev rozdělil politické spektrum. Chválí jej hlavně vládní koalice

Petr Pavel svým projevem uspokojil zejména vládní koalici a její voliče, společnost však nesjednotil. Opozici a její příznivcům se jeho slova nelíbila.

000

Český prezident Petr Pavel.
Zdroj: Facebook Petr Pavel

  • Český prezident Petr Pavel.
  • Zdroj: Facebook Petr Pavel

Jestliže předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve své prezidentské kampani neustále zmiňoval, že Petr Pavel je kandidátem vládní koalice SPOLU, podle Babišova stranického kolegy Karla Havlíčka, se v tomto duchu nesl i Pavlův novoroční projev. "Čekal jsem projev prezidenta a dočkal jsem se projevu provládního politika," uvedl Havlíček. Jemu osobně pravděpodobně nejvíce vadilo až nepochopitelné vyzývání k přijetí eura, které bylo jedním z hlavních témat Pavlova projevu. Ten zkritizoval i další předseda opoziční strany SPD Tomio Okamura. Podle něho je prezident spoluzodpovědný za kroky vlády a schvalování navržených zákonů, které mají za důsledek takřka historicky nejnižší důvěru ze všech českých vlád.

Naopak špičky vládní koalice SPOLU a zaniklého svazku PirSTAN, Pavlův projev chválí. Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 chválí hlavně rozdílnou rétoriku, kterou Pavel zvolil oproti projevům svého předchůdce Miloše Zemana. Podobně to vidí i šéf lidovců Marian Jurečka, který ocenil, že projev se zaobíral aktuálními událostmi. Premiér Petr Fiala pak na sociální sítě napsal, že pohled na společenskou i mezinárodní situaci má Pavel podobný jako on.

Kromě výzvy k zahájení úkonů k přijetí eura, Pavel pochválil práci vlády, ačkoliv jí vytkl, že řadu svých kroků nedostatečně vysvětluje, což je hlavní důvod odmítavého postoje veřejnosti k politice Fialova kabinetu. Pavel také zmínil střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a s povděkem kvitoval, že se konečně podařilo splnit závazek daný NATO ohledně výdajů dvou procent HDP na obranu.

Autor: Jan Skala

Související

GNJlaLEXwAAbzPN
Domácí

Další pokus Topky. Na ministra vědy navrhne plzeňského politologa Ženíška

357741539_746548394142814_6483650049313537667_n
Domácí

Pavel pojede na červnový summit do Švýcarska. Dostal pozvání od Zelenského

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko

1000007680
Domácí

Lidé si připomínají konec války. Vedení státu se sešlo na pražském Vítkově