sobota 18. května 2024

Pavel je jednou z nejvlivnějších evropských osobností pro rok 2024 podle serveru Politico

Petr Pavel byl zařazen na seznam 28 nejvlivnějších osobností, kteří budou mít v roce 2024 významný vliv na podobu Evropy.

Petr Pavel

Prezident Petr Pavel chce svolat další jednání k důchodové reformě.
Zdroj: Facebook/Petr Pavel

  • Prezident Petr Pavel chce svolat další jednání k důchodové reformě.
  • Zdroj: Facebook/Petr Pavel

Server Politico zveřejnil seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou mít v příštím roce vliv na podobu Evropy. Na seznam byl zařazen český prezident Petr Pavel. Politoco ho charakterizovalo jako evropského „jestřába“ vůči Rusku a Číně, jasně podporujícího Ukrajinu, který vyzývá k rozšíření NATO.

Politico zahrnutí Pavla komentuje tím, že jakožto bývalý generál NATO Petr Pavel dokázal, že i bez přímých výkonných pravomocí může jako hlava státu významně ovlivňovat zahraniční politiku. „Pavel nekompromisně prosazuje své zahraniční priority, ať už jde o vztahy s Tchaj-wanem nebo podporu Ukrajiny. Jeho jednání naznačuje, že není ochoten ustoupit před tlakem Pekingu a má v úmyslu pokračovat v prosazování svých zahraničněpolitických cílů, i kdyby to znamenalo další konfrontaci s čínským vedením. Rok 2024 tak může být pro českou diplomacii rozhodujícím obdobím s ohledem na Pavlovy kontroverzní postupy,“ uvádí Politico.

Politico rozdělilo vlivné osobnosti do tří skupin: Doers (Činitelé – lidé s výkonnou mocí), Dreamers (Snílci – ti, kteří reprezentují určitou ideu a nastavují debatu) a Disrupters (Narušitelé – ti, jež mají nejlepší předpoklady zvrátit hru nečekaným směrem). Pavel se umístil na šestém místě mezi snílky.

Jako celkově nejvlivnější evropskou osobnost pro rok 2024 označil server Donalda Tuska, který se s největší pravděpodobností stane polským premiérem a bude se snažit o napravení polských vztahů s EU. V dalších kategoriích se umístili osobnosti jako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, vězněný předák ruské opozice Alexej Navalnyj a předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola. Mezi činiteli pak figuruje italská premiérka Giorgia Meloniová, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen či francouzský prezident Emmanuel Macron.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Politico

Související

Petr Pavel s Evou Pavlovou.
Domácí

Prezidentský pár navštíví Pardubický kraj

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

profimedia-0873489600
Domácí

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

Miloš Vystrčil na návštěvě Moldavska
Domácí

Podle Vystrčila by do EU měly vstoupit země, které plní podmínky