sobota 18. května 2024

Peklo v Pásmu Gazy. Izrael rozjel očekávanou pozemní operaci

Izraelské pozemní jednotky operují na území Pásma Gazy od páteční noci. Zahájení pozemní operace už potvrdil i Tel Aviv.

F9dzjAIXQAE1fW3

Gaza je pod těžkou palbou. Izrael v noci na dnešek spustil pozemní opraci-
Zdroj: X

  • Gaza je pod těžkou palbou. Izrael v noci na dnešek spustil pozemní opraci-
  • Zdroj: X

Tak masivní ostřelování Pásmo Gazy od začátku války v Izraeli ještě nezažilo. Navíc už večer mluvčí izraelské armády Daniel Hagari uvedl, že jeho země rozšiřuje pozemní výpady na území, které ovládá radikální palestinské hnutí Hamás. Takřka ihned se proto začalo spekulovat, že začíná pozemní operace, o níž Židovský stát mluví uz dva týdny. Tel Aviv zprvu mlčel, pak prostřednictvím Hagariho zahájení pozemní operace potvrdil.
Zprávu o pozemní operaci ještě předtím zmínil jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí, který na sociální sítě napsal: "Izrael právě zahájil pozemní ofenzivu proti Gaze. Výsledkem bude humanitární katastrofa epických rozměrů trvající roky." Jistě je, ze nyní je obyvatelstvo Gazy odříznuto telefonického i internetového spojení.


Izrael znovu vyzval obyvatele severní části Gazy, aby se co nejdříve přesunuli na jih k egyptské hranici. Na severu podle Hagariho není možné zaručit bezpečnost.
Válka probíhá i na diplomatickém území. Valné shromáždění OSN v pátek přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří. Text, který předložily arabské země však Izrael pobouřil a svůj protestní hlas vůči němu připojila i Česká republika nebo Spojené státy.

Autor: Jan Skala

Související

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler

profimedia-0870192164
Zahraniční

V Súdánu hladoví miliony lidí, varuje OSN

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti

Israeli_Minister_of_Defense_Yoav_Gallant_(Galant)_at_a_press_conference_in_Tel_Aviv,_Israel_on_December_18,_2023
Zahraniční

Spor mezi USA a Izraelem pokračuje. Galant odmítl americké ultimátum