Paradoxy v Arábii. Putina vítali jako cara, na německého prezidenta zapomněli

Místo zatčení na základě mezinárodního zatykače, se Putinovi ve Spojených arabských emirátech dostalo nevídaných poct. Dále má šéf Kremlu v úmyslu navštívit Saúdskou Arábii.

profimedia-0827228951

Vladimira Putina na letišti přivítal ministr zahraničí Spojených arabských emirátů Abdullah Bin Zayed.
Zdroj: Profimedia

  • Vladimira Putina na letišti přivítal ministr zahraničí Spojených arabských emirátů Abdullah Bin Zayed.
  • Zdroj: Profimedia

Celý západní svět se dnes nechápavě díval na Arabský poloostrov. Ne proto, že v Dubaji právě probíhá klimatický summit COP28, ale proto, že do nedalekého hlavního města Spojených arabských emirátů Abú Zabí přiletěl na oficiální návštěvu ruský prezident Vladimir Putin. Na tom by ještě nebylo nic tak neobvyklého, ačkoliv od zahájení války na Ukrajině šéf Kremlu po světě, zejména po zemí spřátelených s USA a západní Evropou prakticky necestuje, ale pocty, jakých se mu ve Spojených arabských emirátech dostalo, vzbuzují protichůdné reakce.

Cestu Putina, s nímž přijel i čečenský vůdce Razman Kadyrov, do prezidentského paláce lemovali jezdci na koních a velbloudech, vzduchem létaly stíhačky, malující po nebi barvy ruské trikolory a vlajky obou zemí visely na sloupech podél hlavních tříd metropole. Putinovo přivítání a pocty ostře kontrastují s diplomatickým skandálem z nedalekého Kataru, kam přiletěl na návštěvu německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Ten musel čekat na schůdkách letadla, protože katarské politické špičky na jeho návštěvu buď zapomněly nebo ji zcela ignorovaly.

Společně se Spojenými arabskými emiráty Putin navštíví také Saúdskou Arábii, kde mu chystá podobné přivítání. Obě země, ač odsouhlasily protiruské sankce, vyhlášené kvůli válce na Ukrajině, s Ruskem dále čile obchodují a nyní už jej veřejně označují opět za důležitého partnera. Zahraniční agentury podotýkají, že Putinova návštěva Arabského poloostrova je krokem k tomu, že další země začnou opět Kreml považovat za partnera, bez ohledu na pokračující boje na Ukrajině.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0868926235
Zahraniční

Vévodkyně z Edinburghu navštívila Kyjev jako první zástupce královské rodiny

GMW268CWYAEkcc6
Zahraniční

Příměří v Pásmu Gazy je blízko, tvrdí USA. Otazník visí nad útok na Rafáh

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci