sobota 11. května 2024

Ostuda, středověk! Politici kritizují nepřijetí Istanbulské smlouvy

Politici stran, které v Senátu hlasovaly pro přijetí Istanbulské smlouvy, její odmítnutí kritizují. Mluví o mezinárodní ostudě či o návratu do středověku.

zuuqsiyusmrdkicurnchhvbwxhmtxgkg

Prezident Pavel Senátu přijetí Istanbulské dohody doporučil.
Zdroj: Senát ČR

  • Prezident Pavel Senátu přijetí Istanbulské dohody doporučil.
  • Zdroj: Senát ČR

Jako mezinárodní ostudu vidí odmítnutí ratifikace Istanbulské smlouvy, která se zastává týraných žen a obětí domácího násilí, někteří čeští politici. V tomto duchu se vyjádřil zejména ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), který uvedl, že se z úmluvy stal strašák českých rodin. „Fakt mě to štve a mrzí, protože dáváme ženám a dívkám velmi špatný signál, že nepovažujeme za potřebné chránit oběti domácího násilí,“ napsal Dvořák na svůj účet na sociální síti X. Podobné stanovisko zastává i předseda Pirátů Ivan Bartoš, který uvedl, že si dokonce musel v kanceláři ověřit, že žijeme v roce 2024 a ne ve středověku.

„Děkuji všem senátorům a senátorkám, kteří dnes společně s Piráty podpořili přijetí Úmluvy o potírání a prevenci násilí. Bohužel zbytek dal najevo, že je boj proti domácímu a sexuálnímu násilí ani pomoc obětem nezajímá,“ napsal Bartoš s tím, že Piráti budou za přijetí Istanbulské smlouvy bojovat i nadále. Pro její ratifikaci je také prezident Petr Pavel, který za ni dokonce lobboval před senátním jednáním, kdy tvrdil, že ji Česká republika měla přijmout už dávno. „Jsme jedním z posledních států Evropy, který se k ní dosud nezavázal a není žádný skutečný důvod, proč to dále odkládat,“ uvedl Pavel.

Smlouva Senátem neprošla o dva hlasy, proti ní se postavili senátoři za ANO, SOCDEM, KDU-ČSL a část zákonodárců z ODS a TOP 09. Ti uvádějí, že je třeba domácí násilí řešit, ale že v Istanbulské dohodě se velmi nevhodně vyskytuje genderová problematika, která nabourává hodnoty tradiční české rodiny a zavádí tyto otázky do škol.

Autor: Jan Skala

Související

GNJlaLEXwAAbzPN
Domácí

Další pokus Topky. Na ministra vědy navrhne plzeňského politologa Ženíška

357741539_746548394142814_6483650049313537667_n
Domácí

Pavel pojede na červnový summit do Švýcarska. Dostal pozvání od Zelenského

434397582_404530638951436_4971809398099596944_n
Domácí

Třenice uvnitř pětikoalice. TOP 09 i Piráti vyzvali Nerudovou k odstoupení

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko