neděle 19. května 2024

Ošetřovatelka v zoo naučila kojit orangutanku

K netradičnímu kroku se uchýlili v Metro Richmond Zoo ve Virginii. Jedna z ošetřovatelek tam naučila kojit orangunatku, jejíž první mládě museli odchovat na umělé výživě.

Orangutanka se učí kojit své mládě

Ošetřovatelka ukazuje orangutance jak kojit
Zdroj: snímek z videa Metro Richmond Zoo

  • Ošetřovatelka ukazuje orangutance jak kojit
  • Zdroj: snímek z videa Metro Richmond Zoo

Orangutanka Zoe z Virginské zoo porodila v prosinci své druhé mládě. To první muselo dostávat umělou výživu, protože ho sama nedokázala nakrmit. Současného potomka už ale zvládá nakojit sama, naučila jí to totiž jedna z ošetřovatelek, která je sama novopečenou maminkou. Zoe začala své mládě kojit po 24 hodinách poté, co Whitlee Turner se svým synem Calebem navštívili zvířecí mámu ve vnitřním výběhu.

„Se staženou podprsenkou jsem velmi důrazně přikládala malého k prsu, aby věděla, kam se má dítě dávat. Celou dobu jsem na ni mluvila, ukazovala na moje a na její dítě a na její prsa a když byl Caleb přisátý, naklonila jsem se k ni blíže, abych se ujistila, že viděla to důležité. Celou dobu mě bedlivě pozorovala,“ popsala celý proces ošetřovatelka.

Zda se Zoe o své mládě dokáže postarat, řešili v zoo ještě před jeho příchodem na svět. Do vnitřního výběhu jí dali televizi a pouštěli v ní videa jiných orangutanek při porodu i následné při péči o dítě. Samička totiž v devíti měsících osiřela a tak pro rodičovství neměla žádný přirozený vzor.

„Každý potřebuje v začátcích pomoci. I já měla problémy, než jsem se rozkojila, proto ráda pomůžu každé mamince a klidně i té zvířecí,“ uvedla ošetřovatelka.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: INSIDER

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let