pondělí 16. září 2024

Olomoučtí vědci objevili unikátní pyl. Může změnit šlechtění rostlin

Čeští vědci identifikovali u čiroku pyl s neobvyklými vlastnostmi, který by mohl přinést revoluci v šlechtění odolnějších zemědělských plodin.

Vědkyně Miroslava Karafiátová ve skleníku s pokusnými rostlinami.

Vědkyně Miroslava Karafiátová ve skleníku s pokusnými rostlinami.
Zdroj: ÚEB AV ČR

  • Vědkyně Miroslava Karafiátová ve skleníku s pokusnými rostlinami.
  • Zdroj: ÚEB AV ČR

Vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR v Olomouci, ve spolupráci s německými odborníky z Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, učinili překvapivý objev. Identifikovali u čiroku pyl s neobvyklými vlastnostmi, který by mohl mít zásadní vliv na šlechtění odolnějších zemědělských plodin. Tento objev, zveřejněný v prestižním časopise The New Phytologist, odhalil, že pyl čiroku může mít více než tři jádra, což je v rostlinné biologii jedinečné.

Čirok, využívaný na výrobu mouky a jako krmivo, se ukázal být ideálním objektem pro studium B chromozomů. Tyto chromozomy se neúčastní běžného dělení pohlavních buněk a mohou mít různou přítomnost v buňkách. Vědci zjistili, že B chromozom výrazně ovlivňuje vývoj pylu, který může být životaschopnější a rychleji klíčit díky své neobvyklé struktuře.

Nové poznatky by mohly pomoci šlechtitelům vyvinout odolnější plodiny, schopné lépe zvládat klimatické výkyvy, které v současnosti ovlivňují kvalitu pylu a tím i výnosy. Vědci plánují další výzkum, aby pochopili, jak B chromozomy ovlivňují vývoj pylu a jaký vliv mají na genetické procesy.

Autor: Šimon Mitro

Související

459919351_27346540381603660_4888845868675943869_n
Domácí Video

Jeseníky odřízl živel od světa. Voda zaplavuje také Olomoucko i Broumov

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

policie
Krimi

Divoká honička odhalila vyhoštěného cizince. Odjet měl před 15 lety