čtvrtek 16. května 2024

Odvolací soud zkrátil francouzskému exprezidentovi domácí vězení

Někdejší prezident Francie Nicolas Sarkozy se k nejvyšší soudní instanci v zemi odvolal už s druhým případem. Tentokrát jde o financování předimenzované kampaně v prezidentských volbách v roce 2012.

6944427595_1333cd4243_b

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy má už několik let problémy se soudy.
Zdroj: Flickr

  • Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy má už několik let problémy se soudy.
  • Zdroj: Flickr

Problémy bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho se zákonem pokračují. Stále nad ním visí tříletý nepodmíněný trest za korupci, který mu loni v květnu potvrdil i odvolací soud. Teď padl i verdikt za podivné financování politické kampaně. V prvoinstančním stání dostal roční nepodmíněný trest domácího vězení, odvolací soud mu trest zkrátil na polovinu. Ani to se Sarkozymu nelíbí a proto se, stejně jako v korupčním případu, odvolal ke kasačnímu soudu jako k nejvyšší francouzské soudní instituci.

Soud Sarkozymu klade za vinu, že v kampani v roce 2012 utratil skoro 50 milionů eur, přičemž povolená částka v tom roce činila 22,4 milionu eur. Exprezidentovi spolupracovníci tyto výdaje chtěli utajit, a proto si najali agenturu pro styk s veřejností, jejímž prostřednictvím chtěli sumu rozmělnit. Sarkozy údajně o celé věci věděl a přesto pokračoval v předimenzované kampani.

Ta mu však nebyla nic platná, protože v následujících volbách prohrál s Françoisem Hollandem. Následně se dnes 69letý muž stáhl z politického života a v březnu poprvé skončil ve vazbě v souvislosti se zmíněným korupčním skandálem kvůli přijetí ilegálních peněžních darů z Libye. Od té doby je exprezident u soudu pravidelným hostem.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0873437899
Zahraniční

Francie vyhlásí v Nové Kaledonii výjimečný stav

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

franc
Zahraniční Video

Ozbrojené komando ve Francii povraždilo dozorce a osvobodilo narkobarona