úterý 14. května 2024

Odborníci zdarma radí, jak zkrotit dluhy

V České republice probíhají už po jedenácté Dny bez dluhů. Lidé, kteří se potýkají se splácením dluhů, mohu po celý listopad získat bezplatné rady, jak zlepšit svou finanční situaci.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Ti, kteří se potýkají s dluhy, mohou po celý měsíc listopad využít bezplatnou telefonní linku 800 700 880 anebo pokládat své otázky prostřednictvím webu nasedluhy.cz. Současně mají možnost zdarma požádat odborné poradce o výpis z Centrální evidence exekucí a zjistit, jestli je proti nim aktuálně vedena exekuce.

Nově je podána pomocná ruka i Ukrajincům, kteří potřebují poradit, jak si uspořádat finance v českém prostředí, jaké je čekají výdaje například s dětmi, bydlením nebo na co si dát pozor, když si půjčují peníze.

Ani v letošním roce to nemá většina Čechů lehké. Po pandemii, kdy mnoha lidem vypadly příjmy a snížila se tak jejich schopnost splácet své dluhy, přišla inflace a zdražování energií. Mnoho domácností začalo více šetřit a omezovat aktivity, které nejsou nezbytně nutné. Nicméně je tu stále velké procento lidí, kteří si neví rady, jak postupovat, jak si vytvořit konkrétní plán, kde omezit výdaje, jak sehnat další zdroj příjmů nebo jak rozložit závazky na delší časové období,“ říká Jaroslava Palendalová, generální ředitelka společnosti KRUK.

Průměrná výše dluhu českých dlužníků v roce 2022 je aktuálně 29 500 Kč, zatímco v roce 2021 to bylo 26 100 Kč. Stále platí, že si častěji a více půjčují muži. Nejvíce dlužníků pochází z Moravskoslezského kraje.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Úřad práce České republiky

Související

GL6bQhsWcAAsAj1
Zahraniční

Inflace denně požírá Argentině finance. Studenti však protestují proti škrtům

1200px-Ace_Frehley_en_concert_à_Tilburg_en_juin_2008.
Hudba

Ace Frehley vydává desku, ale do Evropy nepřijede. Kvůli dluhům přišel o pas

Exekuce se nedaří ukončovat
Ekonomika

Dlužníků ubývá, exekucí je ale víc

homeless_basket_street_poverty_dirt_wretch_shopping_cart_cigarette-831416
Zahraniční

Raketový nárůst bezdomovectví. Německo řeší další sociální problém