sobota 18. května 2024

Úroková sazba hypoték klesá

Průměrná úroková sazba nových hypoték klesla na 5,74 procent. Meziročně se objem hypoték zvýšil o 90 procent.

hypotéka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Banky a stavební spořitelny poskytly v září hypoteční úvěry za 13,6 miliard korun. V porovnání s loňským zářím jde o nárůst o 90 procent. Důvodem růstu jsou velmi nízké hodnoty z druhé poloviny loňského roku. Meziměsíčně pak objem poskytnutých hypoték klesl o 3,5 procenta.

Průměrná úroková sazba poklesla na 5,74 procent, což je nejnižší hodnota od července loňského roku. „Na rostoucí poptávce klientů po úvěrech na bydlení se také příznivě projevuje i zklidnění ekonomického prostředí a odložená poptávka po nemovitostech. Češi stále dávají přednost vlastnímu bydlení oproti nájemnímu, a i proto je jasné, že případné další snižování úrokových sazeb by poptávku po financování vlastního bydlení ještě akcelerovalo,“ uvedl Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Mírný nárůst zaznamenaly také hypotéky na malometrážní byty. „Pozorujeme mírný růst hypoték čerpaných na malometrážní byty. Aktuálně byty 1+kk a 2+kk představují zhruba dvě třetiny z bytů, na něž naši klienti čerpají nové hypotéky. Specificky pozorujeme růst zájmu zejména o byty 1+kk, které ještě před 5 lety tvořily zhruba pětinu z nových hypoték, zatímco dnes je již zhruba každá třetí nová hypotéka poskytnuta právě na byty 1+kk,“ řekl Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČBA I., II.

Související

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Zájem o hypotéky roste. Banky v dubnu poskytly dvojnásobek úvěrů než loni

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají