sobota 27. července 2024

Objem hypoték v říjnu meziročně stoupl více než dvojnásobně

Objem poskytnutých hypoték vzrostl meziročně v říjnu o 123 procent. Důvodem jsou velmi nízké hodnoty z druhé poloviny loňského roku.

hypotéka

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Podle dat ČBA Hypomonitoru zaznamenaly banky a stavební spořitelny v říjnu růst hypotečních úvěrů o více než dvojnásobek ve srovnání s předchozím rokem. Dosáhly objemu 16,1 miliardy korun. Meziměsíční nárůst hypoték činil 18 procent, přičemž tradiční silnější říjnová aktivita se ještě zvýšila díky akčním nabídkám bank a uvolněnějším pravidlům ČNB.

V meziročním srovnání jsme ve třetím kvartálu roku 2023 poprvé po dvou letech zaznamenali výraznější nárůst v počtu uzavřených smluv. Zároveň sledujeme postupný nárůst poptávky po kratších fixacích. Na českém hypotečním trhu pominul prvotní šok po skokovém zvýšení sazeb a lidé si na jejich aktuální výši pomalu zvykají, zároveň však očekávají jejich pokles v nejbližších letech,“ uvedl Jakub Schmid, ředitel úvěrové divize Fio banky. „V kontrastu se situací v zemích eurozóny, kde rostoucí sazby brzdí poptávku po hypotečních úvěrech, již v Čeksu vnímáme lehké oživení hypotečního trhu,“ uvedl Filip Vavruška, ředitel Oberbank AG pobočka Česká republika.

Úprková sazba mírně poklesla. Konkrétně na 5,71 procent oproti zářijovým 5,74 procent. Aktuálně je nejnižší od července loňského roku. „Trh v současnosti předpokládá, že základní sazba ČNB se na konci příštího roku bude pohybovat poblíž 4 procent. I přes očekávaný pokles hlavní sazby ČNB o 3 procentní body je výhled na delší úrokové sazby stabilnější, a právě tyto úrokové sazby jsou pro úrokové sazby hypoték klíčové. Ačkoli tak hypoteční sazby budou nadále postupně mírně klesat, nelze očekávat obdobně rychlé snižování, jako v případě hlavních sazeb centrální banky,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČBA Monitor

Související

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Banky poskytly nejvíce hypoték od března 2022

novostavba
Ekonomika Bydlení

Banky v květnu poskytly meziročně o 92 procent více hypoték

SLO Liberec
Domácí

Ministerstvo obrany rozprodává majetek. K mání je srub i řopík

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Zájem o hypotéky roste. Banky v dubnu poskytly dvojnásobek úvěrů než loni