neděle 29. září 2024

Nový screeningový program zlepší boj s rakovinou prostaty

Screeningové programy úspěšně pomáhají v boji s rakovinami. Nový se zaměří na rakovinu prostaty.

doktor

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Karolina Grabowska

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Karolina Grabowska

Zavedení screeningových programů v Česku hraje klíčovou roli v boji proti rakovině. „Díky screeningovým programům můžeme zachytit onemocnění v nejranějších stadiích, což je klíčové pro úspěšnou léčbu. Tyto programy neustále rozvíjíme a zdokonalujeme, protože prevence je nejlepší zbraní proti rakovině,“ uvádí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Mamografický screening, který se v Česku využívá více než 20 let, odhalil tisíce případů rakoviny prsu v časných fázích, což výrazně zvýšilo šance na úspěšné uzdravení. Neméně důležitý je kolorektální screening, který má za sebou již 24 let. „Ročně provádíme mezi 12 až 16 tisíc kolonoskopií a 600 až 700 tisíc testů TOKS, což nám umožnilo pokrýt téměř 30 procent obyvatel nad 50 let a bylo odhaleno přibližně 180 tisíc adenomů a 13,5 tisíce případů karcinomu,“ zdůraznil profesor Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Dva nové populační programy se zaměřují na záchyt rakoviny plic a prostaty. Program rakoviny plic, spuštěný v roce 2022, dosud oslovil tisíce osob, zatímco program rakoviny prostaty, zavedený v roce 2024, je klíčovým krokem v boji proti této nemoci. Program rakoviny prostaty využívá marker PSA a screeningovou magnetickou rezonanci pro efektivní diagnostiku. Jeho cílem je snížit invazivní diagnostické postupy a zvýšit účast mužů ve screeningovém procesu. Odborníci věří, že tento program přinese významné zlepšení prognózy a léčby rakoviny prostaty.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXqvAWjXAAAT9iA
Zahraniční

Indičtí lékaři se vrací do práce. Obnoví základní služby, stávkou ale hrozí dál

léky
Domácí

Češi jsou prý zdravotně negramotní

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie