pátek 17. května 2024

Nové energeticky efektivní školy vzniknou s pomocí státu

Nápor studentů je v Česku tak velký, že přibydou nove školní prostory i celé školy. Mělo by být moderní a energeticky efektivní.

škola

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Modernizační fond umožnuje zřizovatelům mateřských, základních a středních škol výstavbu energeticky efektivních školních budov. Díky tomu budou v krajích nové kapacity pro vzdělávání dětí, kterých je v dnešní době nedostatek. Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR vyčlenilo celkem tři miliardy korun na výstavbu školních budov.

Zřizovatelům škol přispějeme až 200 milionů korun na výstavbu budov s vysokou úsporou tepelné energie a nízkými náklady na svůj provoz, které poskytují studentům a učitelům zdravé a komfortní prostředí. Zároveň chceme přispět k řešení nedostačující kapacity základních i středních škol, se kterou se aktuálně potýkají například obce v prstenci kolem Prahy a ve středních Čechách,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Míra finanční podpory se bude pohybovat mezi 30 až 50 procenty v závislosti na energetické efektivitě budovy. „Přednost při získání finanční podpory budou mít projekty s platným stavebním povolením nebo alespoň podanou žádostí o stavební povolení. Pro ně je vyčleněna třetina z celkového objemu peněz,“ uvedl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. Více informací najdete zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

studentka
Domácí Školství

Studenti o doktorské programy nestojí. Doktorandů je nejméně za 20 let

profimedia-0868812254
Domácí Školství

V prvním kole přijímaček na střední školy uspělo 94 procent žáků

škola
Domácí Školství

Uchazeči na střední školy už mohou zjistit, kam byli přijati

profimedia-0856130708
Domácí Školství

Náročnější maturitu z matematiky dnes skládá téměř 3 500 studentů