sobota 4. května 2024

Nokia propustí tisíce zaměstnanců

Telekomunikační společnost čelí poklesu poptávky. Chystá se proto propustit tisíce lidí.

Nokia

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Dřívější telekomunikační gigant Nokia se chystá propustit mezi devíti a čtrnácti tisíci zaměstnanci, aktuálně jich má 86 tisíc. Důvodem jsou podle vedení finské firmy změny na trhu a pokles poptávky po vybavení k 5G sítím, zejména pak v Severní Americe. Za třetí čtvrtletí prodeje firmy klesly meziročně o 20 procent.

„V posledních třech letech jsme výrazně investovali do posílení našeho vedoucího postavení v oblasti technologií v rámci celého oboru, což nám dává pevný základ pro přečkání tohoto období oslabení trhu,“ okomentoval výsledky šéf firmy Pekka Lundmark.

Nokia přesto musí radikálně snížit náklady. „Máme nesmírně talentované zaměstnance a budeme podporovat všechny, kterých se tento proces týká. Přenastavení nákladové základny je nezbytným krokem k přizpůsobení se nejistotě na trhu a k zajištění naší dlouhodobé ziskovosti a konkurenceschopnosti. Jsme si i nadále jisti příležitostmi, které před námi stojí,“ řekl Lundmark.

Nokia bývala jedním z nejznámějších výrobcům mobilních telefonů, ale později nezvládla přechod na mobily s dotykovým displejem a smartphony. Nyní těžiště svého byznysu směřuje ke službám v telekomunikačního sektoru.

Zdroj: Nokia

Související

Nokia
Ekonomika

Nokii klesají zisky

disney-logo-night-castle
Ekonomika

Disney je v problémech. Společnost chce ušetřit další dvě miliardy dolarů

ČD
Ekonomika

České dráhy dělají personální revoluci. Nabírají strojvůdce, propustí úředníky

Rolls-Royce
Ekonomika

Rolls-Royce vyhodí přes dva a půl tisíce zaměstnanců po celém světě