sobota 18. května 2024

Nezapomenutelný mafián mnoha tváří. De Niro slaví 80

Jeden z největších herců všech dob. Král gangsterů Robert De Niro slaví významné jubileum.

Robert De Niro ve filmu Irčan (2019)

Robert De Niro ve filmu Irčan (2019)
Zdroj: Netflix

  • Robert De Niro ve filmu Irčan (2019)
  • Zdroj: Netflix

V posledních patnácti letech si herecká legenda kazí image účinkováním v nanejvýš průměrných komediích, ale i na stará kolena se čas od času objeví ve skvělém filmu, který láká k opakovanému zhlédnutí některé z jeho klasik. V Irčanovi (2019) ukázal, že na poli charismatických gangsterů mu může umně sekundovat pouze Al Pacino, v Jokerovi (2019) opět předvedl, že i ve vedlejší roli dovede zazářit, ve Stážistovi (2015) namísto drsňáctví zahrál na citlivou komediální notu a ve Zpátky do ringu (2013) vábil na zhlédnutí boxerské klasiky Zuřící býk.

Robert De Niro má za sebou více než půl století dlouhou kariéru s nespočtem rolí, které se zapsaly do historie kinematografie. Přesto však především jeho provedení nesmlouvavých mafiánů a drsných chlápků, které by za tchána nikdo nechtěl, jsou pilířem jeho herecké dráhy.

Dnes rodák z New Yorku slaví osmdesátku, ale na hraní stále nezanevřel. Jen v tomto roce se objeví celkem v pěti filmech. Zatím si odbyla premiéru jen průměrná komedie Pappa Mia!, v níž hraje další variaci své postavy z Fotr je lotr, ale vyjma toho letos dorazí především očekávaní Zabijáci rozkvetlého měsíce od Martina Scorseseho.

De Niro byl za svou kariéru nominován na řadu cen včetně osmi nominací na Oscara z nichž proměnil dvě, za hlavní roli v Zuřícím býkovi (1980) a vedlejší part ve druhém Kmotrovi (1974). Byl dvakrát ženatý, nejprve s herečkou Diahnne Abbott v letech 1976 až 1988 a následně s herečkou Grace Hightower v letech 1997 až 2018. Aktuální přítelkyní De Nira je filmová producentka Tiffany Chen (45), se kterou má slavný herec svého sedmého potomka.

Kromě herectví se De Niro věnuje také produkci a během své kariéry se zhostil i role režiséra dvou filmů, natočil kritiky i diváky chválené kriminální drama Příběh z Bronxu (1993) a thriller Kauza CIA (2006). De Niro také podporuje nezávislé filmy. Spoluzaložil Tribeca Film Festival po teroristických útocích z 11. září 2001 jako způsob, jak pomoci obnovit jeho milovanou čtvrť Tribeca v New Yorku. Festival se od té doby stal jedním z nejvýznamnějších filmových festivalů na světě.

Autor: Šimon Mitro

Související

Bernard Hill v trilogii Pán prstenů.
Film a TV

Zemřel král Rohanu z Pána Prstenů. Hillovi bylo 79 let

Audrey Hepburn ve filmu Sabrina (1954)
Film a TV Osobnosti

Krásnější než Monroe. Před 95 lety se narodila Audrey Hepburn

Robert De Niro ve posledním filmu Sergia Leoneho, Tenkrát v Americe (1984)
Film a TV Osobnosti

Před 35 lety zemřel velikán filmu, Sergio Leone

Russel Crowe a Djimon Hounsou ve filmu Gladiátor (2000)
Film a TV Osobnosti

Jeden z nejznámějších herců afrického původu slaví 60