pátek 17. května 2024

Nezaměstnanost je nižší než před dvěma lety

V České republice byla v červnu nezaměstnanost 3,4 procenta. Celkem bylo bez zaměstnání téměř 250 tisíc lidí.

pohovor

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

K 30. červnu evidoval Úřad práce celkem 249 792 uchazečů o zaměstnání, což je o čtyři tisíce méně než v květnu. Nezaměstnanost v Česku se dostala na 3,4 procenta, což je o 0,3 procentního bodu více než v červnu loňského roku a zároveň o 0,3 procentního bodu méně než před rokem.

V mezinárodním srovnání byla míra nezaměstnanosti podle posledních dostupných dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) nejnižší v celé Evropské unii, a to 2,3 procenta. Průměr v EU v květnu činil 5,8 procent.

Máme stále jednu z nejnižších nezaměstnaností v rámci celé Evropské unie, ale nesmíme usnout na vavřínech. Pracovní trh se neustále vyvíjí a mnoho pracovních profesí se nejen postupem digitalizace rychle mění. Zároveň mnohdy rostou požadavky kladené na pracovníky. Lidé by se proto neměli přestat vzdělávat a měli by využít každou možnost, jak si prohloubit znalosti nebo vylepšit kvalifikaci. Léto je ideální doba, kdy mohou skrz web jsemvkurzu.cz získat zejména digitální dovednosti, které pak hned uplatní,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ÚP ČR

Související

práce
Ekonomika

Nezaměstnanost díky sezónním pracím klesla

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

pohovor
Ekonomika

Češi a Poláci mají nejnižší nezaměstnanost v Evropě

notebook
Domácí

Úřad práce plánuje rekvalifikovat až sto tisíc lidí v digitálních dovednostech