středa 15. května 2024

Nesmysl, Želva, Medúza – dílo s mnoha přezdívkami skončilo v depozitáři

Ústí nad Labem bude pro plastiku od akademického sochaře Karla Kronycha hledat nový prostor i využití.

Ústí obří plastika

Ústí obří plastika
Zdroj: Facebook města Ústí nad Labem

  • Ústí obří plastika
  • Zdroj: Facebook města Ústí nad Labem

Z centra Ústí nad Labem zmizela plastika z betonu a keramické mozaiky, která znázorňuje zvlněnou hladinu řeky Labe. Dílo akademického sochaře Karla Kronycha zamířilo za pomoci jeřábu a speciálního nákladního vozidla do depozitáře. Stěhovat se muselo kvůli připravované rekonstrukci stropu podzemních prostor obchodního domu, mělo totiž základy na okraji konstrukce stropu a hrozilo by jeho poškození.

Dílo, kterému obyvatelé města přezdívají Želva, Medúza anebo se domlouvají, že se sejdou u Nesmyslu, sloužilo původně jako fontána, léta už je ale v bídném stavu. Odborníci nyní plastiku ošetří a zakonzervují, a poté se pro ní bude hledat nový prostor a využití.

Přesun díla vyvolal velké diskuse na sociálních sítích. "Jako kluk si pamatuji, jak pod touto okachlíkovanou zmutovanou medúzou běhali potkani velký jak kapybary. Tak prosím z toho nedělejme Venuši Mélskou a normalizační betonovou skulpturu zaparkujme na vybrané místo do některého z parků, kde si zklamaní kunsthistorici, art connoisseur a starýdobrýčasy fňukalové můžou dělat umělecká selfíčka," navrhl Otto Budelovsky. Souhlasí s ním František Fronc: "Už za komančů to byl hnus, zničený a špinavý někde na boku chodníku. Kolem potkani a bordel a nikdo si toho nevšímal a nikdo ani nevěděl, co to je. Pro někoho to byla želva, pro někoho zmuchlaný papír a nebo cosi neidentifikovatelnýho. Takže stesky zdejších komunistů po zářných starých časech jsou směšné," přisadil si.

Řada lidí je naopak pro zachování díla. "Proč ji prostě neopraví a nevrátí zpět? K obchoďáku zkrátka patří," míní Iveta Burešová. "Ta plastika patří k městu, proč to celé místo neopraví , může tam být i posezení, aby se město vylepšovalo a ne, že se všechno vyhazuje," uvažuje Jaroslava Zemanová.

Autor: mš

Související

75qasM
Domácí

Ústí nad Labem má nový železniční most. Tvrdí se o něm, že vydrží sto let

věž
Zahraniční Architektura

Egyptský megaprojekt: Kilometr vysoký mrakodrap, olympijské město, obří mešity

429661662_790802083086492_1966008813054933188_n
Domácí

Ústí uctívá oběti holocaustu padělky kamenů zemřelých, ostudu má i Kadaň

profimedia-0849771896
Domácí

Řeky zase zahrozily záplavami. Hladina Labe v Děčíně pomalu klesá