úterý 21. května 2024

Ústí uctívá oběti holocaustu padělky kamenů zemřelých, ostudu má i Kadaň

Pořádnou ostudu si uřízlo Ústí nad Labem. Nechalo totiž do dlažby instalovat padělky kamenů zmizelých. Postup kritizuje veřejnost i třeba hnutí PRO Ústí. Stejný problém mají v Kadani.

429661662_790802083086492_1966008813054933188_n

Jak bude vypadat obdélníkový kámen v zámkové dlažbě v Ústí neřešili, stejně jako chybný formát data.
Zdroj: Město Ústí nad Labem

  • Jak bude vypadat obdélníkový kámen v zámkové dlažbě v Ústí neřešili, stejně jako chybný formát data.
  • Zdroj: Město Ústí nad Labem

Napodobeniny kamenů zmizelých se objevily v ústeckém Střekově. Jsou uložené v zámkové dlažbě, jejich tvar ani velikost neodpovídá ani originálu, ani dlažbě, ve které jsou zasazené. „Nejenže se jedná o méně kvalitní napodobeninu kamenů porušující autorská práva, ale absolutně neomluvitelné je to, že do chodníku byl uložen zmetek. Nikdo se neobtěžoval zkontrolovat údaje na kamenech, na kterých najdeme slovo jako narozrona místo narozena. To považujeme za absolutně nedůstojné k obětem. Město navíc kameny nazývá Stolpersteine, přestože jde jen o nepovedenou napodobeninu tohoto projektu,“ upozornilo na svém Facebooku PRO Ústí s tím, že primátor města chce v pokládání kamenů pokračovat. „To je samozřejmě vítané, ale nikoli takto. Pokud chce využívat projekt Stolpersteine, je nezbytné postupovat v souladu s autorskými právy a důstojností k obětem,“ píše hnutí.

Kromě přesně daného rozměru se také na Stolpersteine používá stejný font písma, velikost i uspořádání textu. V Ústí reklamovali jen kámen, na kterém byl chybný text.

Také v Brně si udělali kameny zmizelých po svém. Vypadají sice stejně jako originální Stolpersteiny, jen jsou o třetinu větší. A jak argumentuje ústecká radnice, napodobeniny mají také v Teplicích nebo Kadani, tam zase mají problém třeba se správným zápisem data.

Stolpersteine – kameny zmizelých

Kameny zmizelých jsou připomínkou obětí Hitlerova brutálního režimu, který připravil o životy miliony lidí z řad Židů, Romů, mentálně postižených, homosexuálů a dalších skupin, jež považoval za méněcenné. Projekt umělce Guntera Demniga mění čísla ve statistikách v konkrétní lidi s jejich životními příběhy.

Oficiální název je Stolpersteine, v překladu tedy kameny, o které se má zakopnout. Instalují se do dlažby před domy, kam se odvlečené oběti už nikdy nevrátily. Umělecký projekt má ochrannou známku a mimo jiné ověřuje kvalitu materiálu a jeho životnost, aby vzpomínka zůstala živá napříč generacemi.

Ve 22 zemích Evropy je aktuálně přes 67 tisíc kamenů zmizelých.

Související

75qasM
Domácí

Ústí nad Labem má nový železniční most. Tvrdí se o něm, že vydrží sto let

profimedia-0849771896
Domácí

Řeky zase zahrozily záplavami. Hladina Labe v Děčíně pomalu klesá

Padělaná fosilie.
Zahraniční

Miliony let stará fosilie je zčásti padělek, zjistili vědci na univerzitě v Irsku

128282134_1812563712229462_782301698915063985_n
Domácí

Ústí chce dotaci na preventisty, podle obyvatel města jsou zbyteční