neděle 28. dubna 2024

Německo vyhlíží válku. Velení armády připravuje po dlouhých letech plán obrany

Německo chce být připravené na potenciální válku NATO s Ruskem. Poprvé od sjednocení země vypracovalo obranný plán.

Bundeswehr_rawpixel_Text

Německá armáda Bundeswehr.
Zdroj: Rawpixel

  • Německá armáda Bundeswehr.
  • Zdroj: Rawpixel

Německé zpravodajské služby zveřejnily prognózu, v níž vidí příští rok začátek války s Ruskem. Moskva podle nich napadne Pobaltské země a východ Polska, tedy státy Severoatlantické aliance. Proto začalo velení německého Bundeswehru připravovat obranný plán země. Ten poslední Němci vypracovali ještě za časů studené války, kdy byla situace mezi západem a Sovětským svazem podobně vypjatá jako nyní. Informoval o tom velitel sil územní obrany Německa André Bodemann s tím, že dokument o rozsahu stovek stran obsahuje i přísně tajné informace.

Dokument se podle něho týká i dezinformačních či kybernetických útoků, ale i vojenských úderů mířených především na kritickou infrastrukturu. Jak uvedlo velení armády, Německu bezprostřední útok v následujících letech nehrozí, ale země musí být připravená plnit alianční závazky, kdy by ze zadních pozic měla zajišťovat transport pro napadená území. Podle velení Bundeswehru je nutné upravit brannou povinnost u mladých Němců.

S přímým útokem Ruska na některou z členských zemí počítá do pěti až osmi let. Vše ale závisí na úspěších ruské armády v jarních bojích na Ukrajině. Dokument totiž zmiňuje, že už v únoru bude Rusko mobilizovat 200 tisíc nových vojáků.

Autor: Jan Skala

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

Nejstarší orangutanka Bella
Ostatní Fauna

Nejstarší orangutance je 63 let