Němci dají na nákup munice 100 milionů. Pavlovi však stále chybí většina peněz

Německo je další západoevropskou zemí, která se připojí k české akci na nákup dělostřeleckých střel pro Ukrajinu. Prezident Pavel už za měsíc od vyhlášení iniciativy dostal přislíbenou skoro třetinu peněz.

3317_rd

Peníze na nákup střel pro ukrajinské dělostřelectvo se pomalu začínají scházet.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Peníze na nákup střel pro ukrajinské dělostřelectvo se pomalu začínají scházet.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

100 milionů euro, což představuje zhruba 2,5 miliardy korun, poskytne Německo české vládě na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu. Podpoří tak iniciativu prezidenta Petra Pavla, který minulý měsíc oznámil, že by Česká republika dokázala opatřit asi 800 tisíc kusů dělostřelecké munice pro válkou zmítanou východoevropskou zemi. Před 14 dny pak premiér Petr Fiala (ODS) odjel do Paříže na bezpečnostní konferenci za účelem sehnat pro ni peníze. Nynější rozhodnutí německé vlády oznámil její mluvčí Steffen Hebestreit.

Už dříve účast na Pavlově plánu přislíbilo několik západoevropských států včetně Francie, Velké Británie, Dánska či Nizozemska. Celkem tyto stát mají přispět částkou 250 milionů eur, což je něco přes šest miliard korun. Sehnat ovšem zbývá většinová část peněz. Britský list Financial Times totiž spočítal, že Pavlův plán vyjde na zhruba 35 miliard korun.

S podporou Spojených států však zatím počítat nemůže. Tamní Kongres totiž stále blokuje obří balík peněz, který administrativa prezidenta Joea Bidena na pomoc Ukrajině, ale i Izraeli či Tchaj-wanu, vyčlenila. Republikánští zákonodárci už předtím deklarovaly, že americká podpora Ukrajiny bude probíhat podle mnohem štíhlejších pravidel.

Autor: Jan Skala

Související

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

profimedia-0874241333.jpg
Hokej MS Praha

Euforie trvá. Češi spláchli Brity

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie