sobota 18. května 2024

Nejprve vstřícná jednání a pak Biden nazval čínského prezidenta diktátorem

Americký a čínský prezident se sešli 50 kilometrů od San Franciska, v sídle, kde se v osmdesátých letech natáčel seriál Dynastie. Jejich jednání bylo klidné, tisková konference však už nikoliv.

F_AkNo2WUAAoEzW

Jednání mezi americkými a čínskými špičkami.
Zdroj: X - Joe Biden

  • Jednání mezi americkými a čínskými špičkami.
  • Zdroj: X - Joe Biden

Nečekanou dohru mělo jednání mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho čínským protějškem Si Ťin-Pchingem, které se uskutečnilo včera pozdě večer středoevropského času v americké Kalifornii. Čtyřhodinové rokování představitelů dvou nejsilnějších světových ekonomik se neslo ve vstřícném duchu, kdy oba státníci jednání označili za přínosné. Biden pak zmínil, že se jednalo o nejkonstruktivnější setkání mezi oběma muži.

Na následnou tiskovou konferenci však dorazil sám. Na dotaz, zda čínského protějška stále považuje za diktátora, jak jej označil letos v červnu po sestřelení čínského špionážního balonu nad území Spojených států, odpověděl Biden znovu kladně. „Je diktátorem v tom smyslu, že je to člověk řídící zemi, která je komunistickým státem, jenž je založen na zcela jiné formě vlády, než je ta naše,“ uvedl doslova americký prezident.

V těchto chvílích se čeká na reakci čínské strany, která zatím Bidenův výrok nekomentovala. Když e Biden vyjádřil obdobně právě v června, Peking jeho slova označil za pobuřující.

Autor: Jan Skala

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let