neděle 28. dubna 2024

Nechme vybuchnout atomovku na Sibiři, říká propagandistka. Kreml si klepe na čelo

Podle Putinovy propagandistky by mělo Rusko svrhnout atomovku na vlastní území. Kreml se od takových slov distancuje.

FLgbOqiWQAYXgBU

Margarita Simonjan se svými výroky zaskočila i jinak otrlý Kreml.
Zdroj: X

  • Margarita Simonjan se svými výroky zaskočila i jinak otrlý Kreml.
  • Zdroj: X

Ruská propaganda od začátku války na Ukrajině ráda šermuje ostrými frázemi o jaderných útocích, v čemž dosud vynikal bývalý prezident Dmitrij Medveděv, ovšem jiná propagandistka Margarita Simonjan, i jeho strčila do kapsy. Podle ruských médií RT a Sputnik by ráda na Sibiř strhla atomovou bombu. Nemusela by prý svým dětem vysvětlovat, proč nemají iPody od americké firmy Apple. Svržení bomby ba Sibiř by prý nedošlo k velkým škodám, ztráty na životech by byly mizivé a nenastala by ani jaderná zima. Došlo by jen ke zničení radiotechniky, čili všechno digitální by přestalo fungovat.

"Vrátili bychom se do roku 1993, byl to báječný život," řekla propagandistka promo napojená na ruského prezidenta Vladimira Putina. Použití jaderné zbraně je podle ní jedinou možností, jak zastavit Západ v jeho rozpínavé politice.

Za svá slova Simonjan ale sklidila kritiku i z vlastních řad. Proti jejím výrokům se ohradil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který řekl, že be vzdy taková slova souzní s oficiální ruskou politikou. Připomněl také, že Rusko podepsalo Moskevské smlouvy z roku 1963, které zakazují jaderné pokusy v ovzduší, ve vesmíru a pod vodou.

Ruští jaderní odborníci tvrdí, že svržení atomové bomby na Sibiř by mělo katastrofální následky nejen pro tuto rozsáhlou ruskou oblast, ale pro celý svět. 

Autor: Jan Skala

Související

GLdzyyvW4AA6IYF
Zahraniční

Začíná evakuace Kurganu. Záplavy v Rusku mohou znovu ukázat ničivou sílu

Samsung
Ekonomika Technologie

Samsung pokořil Apple. Mobily jihokorejského výrobce jsou nejprodávanější

Wilayat Iraq Oct 2021
Zahraniční

Střelba v Moskvě souvisí s útokem na Sulejmáního pietě, varoval Írán Rusko

EU
Zahraniční

Evropská komise vyšetřuje Google, Metu i Apple