neděle 12. května 2024

Střelba v Moskvě souvisí s útokem na Sulejmáního pietě, varoval Írán Rusko

Stejně jako v případě útoku na okraji Moskvy, vedly stopy po atentátnících z íránské piety za generála Sulejmáního, rovněž do Tádžikistánu. Proto íránské úřady své kolegy z Kremlu varovaly, že Islámský stát chystá útok na ruském území.

Wilayat Iraq Oct 2021

Stejná skupina Islámského státu údajně spáchala útok na íránské pietě za generála Sulejmáního i v koncertní hale na okraji Moskvy.
Zdroj: The Islamic State

  • Stejná skupina Islámského státu údajně spáchala útok na íránské pietě za generála Sulejmáního i v koncertní hale na okraji Moskvy.
  • Zdroj: The Islamic State

Spojené státy nebyly jediné, kdo Rusko varoval před možností velkého teroristického útoku a komu tamní vláda nenaslouchala. S velkou pravděpodobností terorismu se na Moskvu obrátily i spojenecké úřady z Íránu. Ty získaly poznatky z nedávných výslechů 35 zadržených, které tamní policie zajistila v souvislosti s lednovým útokem na pietní akci za zavražděného elitního íránského velitele Kásema Sulejmáního ve městě Kermán. I v tomto případě totiž stopy vedly do Tádžikistánu.

Při těchto výsleších obviněný vypověděl, že teroristé už odjeli do Ruska a že mají připravit velkou akci, ovšem o konkrétním datu a místě údajně nepadlo ani slovo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov však na dotaz uvedl, že o žádné íránské hrozbě Moskva informována nebyla. Ke zprávě, s níž přišla agentura Reuters, se zatím nevyjádřil ani Teherán.

Stejně jako v lednu v Íránu, tak v březnu v Rusku, se k zodpovědnosti přihlásil Islámský stát, konkrétně jeho afghánská buňka. Moskva však nepřestává sledovat i ukrajinskou stopu, kde měli mít teroristé připravený prostor pro útěk dále na západ. Kyjev veškerá tato tvrzení odmítá.

Autor: Jan Skala

Související

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti

Setkání Volodymyra Zelenského s Joe Bidenem (21. 12. 2022)
Zahraniční

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc. Vyprázdní své sklady

Hráči Švédska zvítězili nad USA
Hokej MS v hokeji 2024

Švédsko v souboji hokejových velikánů porazilo USA

XPeng P7
Zahraniční Elektromobily

Biden plánuje zavést cla na čínské elektromobily