sobota 18. května 2024

Nástup jara zbrzdí studená fronta

Vládu si od zimy ve středu převzalo jaro, jeho nástup ale zatím nebude tak razantní. Nočním mrazíkům je prozatím konec, v sobotu ale přijde studená fronta.

jarní květy

jaro-ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • jaro-ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay

Ta může na hory přinést opět sněhové přeháňky, k tomu bude foukat poměrně silný vítr. Čtvrtek bude oblačný nebo zatažený s teplotami až 17 stupňů. Pátek bude obdobný. Noční teploty už se budou držet mezi sedmi až třemi stupni, přes den bude 12 až 16, na severovýchodě země jen deset až 13 stupňů.

V sobotu přejde přes naše území studená fronta. Dopolední polojasnou oblohu vystřídá odpoledne a večer od západu zataženo a občas déšť nebo přeháňky. Večer čekáme v Čechách nad 700 metrů i déšť se sněhem nebo sněžení. Denní teploty budou přesto vysoké 14 až 18 stupňů, pocitově mohou být díky čerstvému větru o něco nižší.

Neděle už přinese razantnější ochlazení. Čekáme proměnlivou oblačnost, na většině území přeháňky a denní teploty jen šest až deset stupňů. S podobnými teplotami vstoupíme i do nového pracovního týdne. Od úterý už se začne postupně oteplovat.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Související

pole
Domácí Počasí

V dubnu bylo nadprůměrně teplo. První tropický den přišel z kraje měsíce

déšť
Domácí

Výhled na konec týdne slibuje příjemné teploty i déšť

hory-ilustrační foto
Domácí

Jarní počasí potrvá i nadále

vedro
Zahraniční Počasí

Letošní duben byl nejteplejší v historii měření