sobota 18. května 2024

NASA vyšle k Jupiteru vzkaz v lahvi. Cesta mu potrvá šest let

Vzkaz pro mimozemšťany na měsíc Jupiteru se rozhodla vyslat NASA. Chce zjistit, jestli existuje život i mimo planetu zemi. Sonda z projektu Vzkaz v lahvi odstartuje na podzim.

104-languages-moon-shows-strong-78241063

Sonda bude mít za úkol předat vzkaz mimozemšťanům.
Zdroj: NASA

  • Sonda bude mít za úkol předat vzkaz mimozemšťanům.
  • Zdroj: NASA

Šest let, tak dlouho bude trvat sondě Europa Clipper cesta na oběžnou dráhu ledového měsíce Jupiteru, který se jmenuje Europa. Jejím úkolem bude zjistit, zda má pod svým zmrzlým povrchem podmínky, které by mohly podporovat život. Sonda bude muset zdolat vzdálenost přes dvě a půl miliardy kilometrů. Tím její cesta ale zdaleka neskončí. "Během několika let provede desítky průletů kolem Jupiterova ledového měsíce Europa, aby mohla shromáždit podrobné informace," uvádí NASA na svém webu.

Sonda bude mít ještě další důležitý úkol, ponese totiž vzkaz mimozemšťanům. Na kovové destičce poputuje k Jupiteru vyrytá báseň Ady Limón, která misi oslavuje nebo portrét jednoho ze zakladatelů planetární vědy Rona Greeleyho. Jako symbol spojení mezi dvěma vodními planetami bude vyryté slovo voda ve 103 jazycích. Další rytinou bude Drakeova rovnice. Astronom Frank Drake vyvinul matematickou formulaci v roce 1961, aby odhadl možnost nalezení vyspělých civilizací mimo Zemi. Rovnice od té doby pomáhá s výzkumy v astrobiologii a příbuzných oborech.

QR6csAkvs5i3KdH8mezkc5-650-80.png

Kromě toho bude umělecké dílo na vnitřní straně desky obsahovat odkaz na rádiové frekvence považované za přijatelné pro mezihvězdnou komunikaci, což symbolizuje, jak lidstvo používá toto rádiové pásmo k naslouchání zprávám z vesmíru. Tyto konkrétní frekvence odpovídají rádiovým vlnám vyzařovaným ve vesmíru složkami vody a astronomové jim říkají vodní díry. Na desce jsou znázorněné jako rádiové emisní čáry.

K destičce bude připevněný navíc mikročip se jmény víc než 2,5 milionu lidí z celého světa, kteří se do projektu zapojili.

Sonda odstartuje z Kennedyho vesmírného střediska NASA na Floridě v říjnu.

Autor: Nikola Velkoborská a Tereza Maicnerová

Související

GM89BmmWoAANmRU
Zahraniční

Piloti už seděli v raketě. Kvůli technické závadě ale Starliner neodstartoval

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

GLT_7EcXsAAzFqV
Zahraniční

NASA chce přivézt horniny s Marsu. Měly by zodpovědět otázku života na planetě

Apollo 12
Zahraniční Vesmír

Na Měsíci přistane Japonec. USA posilují spolupráci se zemí vycházejícího slunce