sobota 4. května 2024

NASA vymyslela baterii, která by mohla pohánět letadla

NASA přišla s nápadem na baterii, díky které by letadla nemusela létat na fosilní paliva.

letadlo

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Dostatečný výkon a bezpečnost stojí v cestě elektrifikaci letectví. Letadlová doprava tvoří odhadem 2,4 procenta všech světových emisí oxidu uhličitého. Vědci dlouhodobě hledají způsob, jak zbavit letectví emisí tím, že by se fosilní paliva nahradila bateriemi. Lithium-iontové baterie, které se používají pro elektromobily a osobní zařízení, nesplňují bezpečnostní normy potřebné pro použití v letectví. Jejich hořlavost je důvodem, proč nemohou pasažéři mít v kufrech v zavazadlovém prostoru předměty jako notebooky či telefony.

Pro letectví je zapotřebí jiné řešení baterií, se kterým nyní přispěchal Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Americká kosmická agentura vyvíjí technologii, která nepoužívá kapalné elektrolytové chemikálie, které jsou hlavním bezpečnostním problémem mnoha baterií. Tyto látky mohou podstoupit řetězovou reakci, která způsobí jejich zahřátí i vznícení.

Proto nyní NASA pracuje na polovodičových bateriích. Ty by měly mít potřebný výkon i pro pohanění letadel a zároveň si zachovávají pevnou strukturu. I když jsou poškozeny, tak nedochází k jejich vznícení. Prototyp sírové selenové baterie vyvinuté v rámci projektu produkuje 500 watthodin energie na kilogram baterie. To je dvojnásobek energetické hustoty standardu lithium-iontová baterie.

Věci z NASA zjistili, že jejich typ baterie vydrží dvakrát vyšší teploty, než lithium-iontové alternativy. Navíc jsou i mnohem lehčí, a to o 30 až 40 procent. Tento typ baterií je stále pouze testován, díky čemuž je jejich výroba neuvěřitelně nákladná. Pokud by však testy dopadly bez problému, tak by se v budocunu mohly stát masovou záležitostí.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews

Související

kvantový počítač
Ekonomika Technologie

Novo Holdings investuje miliony eur do centra pro kvantovou technologii

Iphone
Zahraniční Technologie

Apple slibuje nápravu nefunkčních budíků v iPhonech

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

GLT_7EcXsAAzFqV
Zahraniční

NASA chce přivézt horniny s Marsu. Měly by zodpovědět otázku života na planetě