pátek 17. května 2024

Národní kulturní památka Ploština připomíná tragédii z konce 2. světové války

Na mapu zajímavých historických míst se opět vrátí památník s názvem Ploština. Národní kulturní památka připomíná na Zlínsku tragédii z konce 2. světové války, kdy malou vesnici 19. dubna 1945 vypálili nacisté do základů.

Památník Ploština na Zlínsku

Památník Ploština na Zlínsku
Zdroj: www.muzeum-zlin.cz

  • Památník Ploština na Zlínsku
  • Zdroj: www.muzeum-zlin.cz

V areálu vzniklo nové návštěvnické centrum s expozicí. Upravený je také betonový památník z roku 1975.

Památka se uzavřela v září roku 2020 kvůli rekonstrukci expozic Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. „Starý amfiteátr, expozice i samotný památník už dávno přestaly sloužit účelu, pro který vznikly, tedy být důstojnou připomínkou událostí, které zde – a nejen zde - vyvrcholily před lety násilnou smrtí desítek lidí. Zlínský kraj přišel s vizí změny a jsem rád, že se ji postupně podařilo naplnit. Nyní je naším cílem představit novou expozici všem školám v kraji, abychom žákům přiblížili příběh a historii tohoto místa,“ vysvětlil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Ploština se stává nejen místem piety, ale i nových aktivit. „Desítka vypálených domů, osmadvacet mrtvých v jeden osudný dubnový den roku 1945. Lidstvo se nikdy nepoučí z vlastních chyb. Proto si je musíme každý den připomínat. Investice do Ploštiny byla i proto nezbytná. Děti jsou naší pamětí a právě pro ně je zde řada edukačních programů. Věřím, že nabídka bude zajímavá pro školy i veřejnost, protože pamětníci pomalu vymírají, ale my nesmíme zapomenout,“ uvedla radní Zlínského kraje pro kulturu a školství Zuzana Fišerová.

Národní kulturní památka Ploština se všemi objekty se veřejnosti poprvé otevře o posledním dubnovém víkendu. Od května do září bude kromě pondělků přístupná denně od 10 do 17 hodin, v říjnu opět pouze o víkendech.

Autor: HT

Související

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži

Panamský průplav v roce 1915
Zahraniční Výročí

Před 120 lety se začal stavět Panamský průplav

profimedia-0869487605
Zahraniční Zajímavosti

Archeologové odhalili podobu neandrtálkyně, která zemřela před 75 tisíci lety

Vizualizace nové porodnice v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně
Domácí

Baťova nemocnice se bude pyšnit novou porodnicí