sobota 18. května 2024

Náledí komplikuje dopravu po celé republice. Nejhůře je na severu

Počasí komplikuje dopravu po celé republice. Nejvážnější nehody se zatím staly na západě Čech, nejdramatičtější ale má být situace na severu a severovýchodě.

GEDyoVxXcAA85-5

Nehoda kamionů zablokovala dálnici D5 směrem na Plzeň.
Zdroj: X

  • Nehoda kamionů zablokovala dálnici D5 směrem na Plzeň.
  • Zdroj: X

Teplá fronta, která začala přes Českou republiku přecházet dnes odpoledne, s sebou přinesla vydatnější srážky ve formě sněhu i deště. A právě déšť na promrzlé půdě začal prakticky po celém Česku vytvářet ledovku, která komplikuje zejména dopravu. Silničáři hlásí, že mají venku veškerou techniku, ani to nedokázalo zabránit řadě nehod. Ty nejvážnější se v podvečer staly v Plzeňském kraji, kdy na dálnici D5 havarovaly dva kamiony. Jeden se převrátil při výjezdu z čerpací stanice na 123. kilometru směrem na Plzeň, druhý o čtyři kilometry dále. Další dva nákladní vozy se srazily mezi Meclovem a Březím na Domažlicku. S vážným poraněním skončil v nemocnici i 18letý řidič, který naboural do stromu v obci Holé Vrchy na Mladoboleslavsku. Další dlouhá řada nehod byla drobnějšího charakteru.

Nejhorší počasí panuje v severních a severovýchodních Čechách. Tam meteorologové vyhlásili extrémní, tedy nejvyšší stupeň nebezpečí, v Pardubickém kraji a na severní Moravě by dokonce mohlo během večera a noci spadnout až deset milimetrů srážek. Nevyjíždět a nevycházet doporučují v noci a ve čtvrtek ráno meteorologové také v částech Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje, kde se má počasí projevit s největší intenzitou.

"Situace na ostatním území Čech není naštěstí kalamitní, i když lokální problémy se samozřejmě vyskytují. I zde se občasný déšť vyskytovat bude, ale neměl by být už plošného charakteru. Situace se ještě ale může a lokálně i bude komplikovat," uvedli meteorologové. Během zítřka by se počasí mohlo uklidnit a na pátek a víkend se vrátí k zimnímu charakteru s teplotami pod bodem mrazu. Oteplovat se bude příští týden.

Autor: Jan Skala

Související

20240518_161637
Domácí

I neděle proprší. Na jih České republiky se navíc ženou bouřky a krupobití

pole
Domácí Počasí

V dubnu bylo nadprůměrně teplo. První tropický den přišel z kraje měsíce

hory-ilustrační foto
Domácí

Jarní počasí potrvá i nadále

vedro
Zahraniční Počasí

Letošní duben byl nejteplejší v historii měření