sobota 18. května 2024

Nadějí je Čína, říká ředitelka měnového fondu

Vyhlídky světové ekonomiky jsou neradostné. Světlo na konci tunelu by ale mohlo představovat uvolnění covidových restrikcí v Číně.

ekonomika

Ilustrační foto
Zdroj: Pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay.com

Riziko globální nestability se v posledních týdnech zvyšuje, tvrdí ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgieva. Podle jejích slov stále platí předpověď z ledna letošního roku, která hovoří o tom, že tempo letošního růstu nedosáhne ani tří procent.

Přestože nedávná spolupráce centrálních bank, které určují tok peněz, zejména amerického dolaru po světě, zažehnala hrozící velkou bankovní krizi, vyhlídky nejsou optimistické nejen na letošek, ale i na příští rok. Výhledově pro něj platí stejně podprůměrná čísla jako pro rok 2023.

Velké naděje nyní Mezinárodní měnový fond upírá k Čína. Její HDP by totiž v letošním roce mohlo přerůst pět procent, což by pro světovou ekonomiku byla dobrá zpráva. Podle ředitelky MMF se Čína začíná po přísných covidových restrikcích otvírat světu a turismu, což do její pokladnice přinese mnohem více peněž než v minulém roce. Georgiva vyzvala Peking, aby učinil kroky, které posunou kupředu nejen čínskou ekonomiku, ale její růst založení na větší spotřebě.

Autor: Jan Skala
Zdroj: Reuters, Twitter

Související

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu