neděle 12. května 2024

Nacionalistu Danka se poslancům odvolat nepovedlo. Místo toho chce být prezident

Šéf vládní SNS svůj poslanecký mandát ustál i přes zbořený semafor. Navíc oficiálně oznámil svou kandidaturu na prezidenta Slovenska.

profimedia-0837579567

Předseda vládní slovenské SNS Andrej Danko
Zdroj: Profimedia

  • Předseda vládní slovenské SNS Andrej Danko
  • Zdroj: Profimedia

Kvůli nehodě, kdy slovenský poslanec a předseda vládní strany SNS Andrej Danko v bratislavské části Dúbravka porazil sloup semaforu, politik o svůj mandát nepřijde. Rozhodli o tom poslanci slovenské Národní rady. Pro Dankovo setrvání ve funkci hlasovalo 52 poslanců, o tři méně, zejména zástupci opozice, byli proti. Iniciátoři odvolání šéfa SNS argumentovali tím, že Danko z místa nehody ujel, nespolupracoval s policií a test na alkohol podstoupil až po 15 hodinách od události. O řidičské oprávnění ale politik přišel.

V návaznosti na své setrvání ve funkci Danko oznámil, že se bude ucházet o prezidentský úřad hlavně kvůli lynči na jeho osobu kvůli nehodě. „Nedovolím, aby tady vládli sluníčkáři a liberálové,“ uvedl už předtím předseda nacionální SNS. Jaké má šancestát se hlavou země, zatím není jasné.

I přes jeho kandidaturu však favoritem voleb zůstává předseda slovenské Národní rady, šéf strany HLAS-SD a někdejší premiér Peter Pellegrini. Ten vede průzkumy před protikandidátem, bývalým ministrem zahraničí vlád Igora Matoviče a Eduarda Hegera, Ivanem Korčokem.

Autor: Jan Skala

Související

řízení
Krimi

Cizinec zkusil podplatit policisty kvůli jízdě pod vlivem. Hrozí mu šestiletý trest

profimedia-0871693748
Zahraniční Video

Autobus v Petrohradu šílenou cestu ukončil pádem do řeky, čtyři mrtví

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu