sobota 4. května 2024

Na vrchol poutního místa Batu v Malajsii doveze turisty eskalátor

K chrámu ležícím na vrcholu malajsijských jeskyní Batu plánují správci náboženského poutního místa výstavbu eskalátorů. Jezdící schody mají sloužit zejména návštěvníkům, kteří nezvládnout zdolat dlouhou a náročnou cestu vzhůru.

30572048647_5b7b26a038_b

Batu Caves je v současné době jedním z nejnavštěvovanějších míst Malajasie.
Zdroj: Flickr

  • Batu Caves je v současné době jedním z nejnavštěvovanějších míst Malajasie.
  • Zdroj: Flickr

Aby se poutníci a turisté dostali do hinduistického chrámu, který je umístěný podle bájí ve 400 milionů let starých vápencových jeskyních, musí zdolat 272 čísly označených barevných schodů tyčících se do strmého kopce. Duhovou barvou, která schody zdobí, se správcům poutního místa ležícímu severně od hlavního města Kuala Lumpur daří lákat kromě věřících i obrovské počty turistů. Při náboženských svátcích tam přijde na 30 tisíc lidí denně.

Plánovaná stavba eskalátorů má chrám učinit přístupnějším. „Doufám, že nám vláda pomůže, protože eskalátor umožní postiženým a straším lidem, kteří nejsou schopni vylézt po schodech, dostat se do hlavního chrámu,“ řekl předseda chrámového výboru Tan Sri Nadarajah s tím, že současně má vzniknout také víceúčelová hala. Celkové náklady dosáhnou v přepočtu téměř 170 milionů korun.

Výstavba elektrických schodů začne po skončení tradičně pořádaného lednového festivalu na oslavu hinduistického svátku Thaipusam.

Autor: Zuzana Beranová

Související

čínský rychlovlak
Zahraniční

Čína chce vybudovat vysokorychlostní železnici do Singapuru

13010243353_277195b864_b
Zahraniční

Deset let od nejzáhadnější letecké katastrofy se začne znovu pátrat

w1200
Zahraniční

Pomsta! Sloni zdemolovali auto, které srazilo sloní mládě

profimedia-0804641324
Zahraniční Video

Byl jsem nejblíž smrti, říká jeskyňář zachráněný z tisícimetrové hloubky