úterý 21. května 2024

Deset let od nejzáhadnější letecké katastrofy se začne znovu pátrat

Přesně deset let uplynulo od jedné z nejzáhadnějších leteckých katastrof světa. Na trase Kuala Lumpur – Peking se ztratilo letadlo. Malajský ministr dopravy teď chce obnovit pátrání.

13010243353_277195b864_b

Letadlo malajské společnosti se ztratilo přesně před deseti lety.
Zdroj: Flickr

  • Letadlo malajské společnosti se ztratilo přesně před deseti lety.
  • Zdroj: Flickr

MH370, to je označení ztraceného letu malajské letecké společnosti, ze kterého se po deseti letech oficiálně nenašel ani šroubek. V letadle cestovalo 239 lidí z hlavního města Malajsie do Pekingu. Signály v řídící věži ztratili 8. března v roce 2014. Poslední slova pilota byla: "Dobrou noc. Malajsijské tři sedm nula". Úřady ihned zahájily asi nejrozsáhlejší pátrací akci v historii, která však skončila bez výsledku.

Malajský ministr dopravy Anthony Loke teď slíbil rodinám ztracených cestujících, že k desátému výročí se pokusí opět obnovit pátrání. "Uděláme vše proto, abychom tuto záhadu jednou provždy vyřešili. Americká společnost Ocean Infinity, která se zabývá průzkumem mořského dna, vypracovala nový návrh vyhledávání, na který sázíme," zdůvodnil své rozhodnutí ministr. Akci musí ještě schválit kabinet.

Na africké pobřeží a na ostrovy v Indickém oceánu se v minulosti vyplavily trosky, o kterých se kvůli jistým znakům předpokládá, že by mohly patřit ztracenému letadlu. Oficiálně to ale nikdo nikdy nepotvrdil. 

Naposledy se společnost Ocean Infinity pokusila letadlo najít v roce 2018, Malajsie ji tehdy nabídla jako odměnu za nalezení 70 milionů dolarů.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Jaroslav Marvan ve filmu Neděle ve všední den (1962)
Film a TV Osobnosti

Revizor Anděl i policejní rada Vacátko. Jaroslav Marvan zemřel před 50 lety

1280px-Joe_Cocker_Sochi_2011
Hudba

Joe Cocker by se dnes dožil osmdesátky. Před lety jej však zabila rakovina plic

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá

Záběr z filmu Shrek 2
Film a TV Výročí

Jedno z nejlepších filmových pokračování slaví. Shrek 2 měl premiéru před 20 lety