pondělí 20. května 2024

Na letišti zabavily úřady mumifikované opice, mohly být nakažené ebolou

Policie na americkém letišti Boston Logan odhalila muže, který se snažil propašovat z Afriky několik mumifikovaných opic. Maso z divoce žijících zvířat často obsahuje plno choroboplodných zárodků, které jsou spouštěči různých závažných nemocí.

4DD4BE5D-FF5E-438B-8B16-D7B07923A650 (1)

Zabavené mumie opic.
Zdroj: U.S. Customs and Border Protection

  • Zabavené mumie opic.
  • Zdroj: U.S. Customs and Border Protection

Děsivý pohled se naskytl celníkům v Bostonu, když otevřeli kufr Američana přilétajícího z Demokratické republiky Kongo. Byla v něm čtyři vysušená opičí těla. Muž tvrdil, že jde o sušené ryby, pak se k převozu primátů přiznal s tím, že je měl v úmyslu použít pouze pro osobní účely. Zavazadla s téměř čtyřmi kilogramy vysušených zvířat úřad pro kontrolu a prevenci nemocí zabavil a zneškodnil.

Dovoz tepelně neopracovaného masa z divoce žijících zvířat je ve velké části světa zakázaný. Označuje se jako bushmeat a je často plné virů a bakterií, které jsou pro lidské zdraví nebezpečné či smrtelné. I přes všechna zdravotní rizika se s ním hojně obchoduje.

Zavlečení nemocí do civilizovaných zemi není však největší problém. Mnohem častěji dochází k nakažení členů domorodých kmenů, pro které je lov divokých zvířat jedním z nejdůležitějších zdrojů obživy. K přenosu nemocí nedochází většinou při samotné konzumaci tepelně opracovaného masa, ale při styku se syrovým masem.

Co je bushmeat?

Maso z křoví, bushmeat, je výraz běžně používaný pro maso volně žijících suchozemských zvířat zabitých pro obživu nebo komerční účely v oblastech vlhkých tropů Ameriky, Asie a Afriky. Nejčastěji se jedná o maso primátů, kopytníků, hlodavců a ptáků. Na území tropických lesů rovníkové Afriky se loví sloni, gorily, šimpanzi bonobo, kočkodani či guerézy. Lov opic a dalších zvířat je tradičním způsobem obživy tamních lidí.

Bushmeat je navíc žádaný v zahraničí. Obchod s masem nebo se suvenýry z těl divokých zvířat je v rovníkové Africe tak rozsáhlý, že se přirovnává k obchodování s drogami na jihoamerickém kontinentu.

Z tepelně neupraveného masa nemocných zvířat se do lidské populace dostal virus HIV, krvácivá horečka ebola nebo virus příbuzný pravým neštovicím.

Autor: Zuzana Beranová

Související

dengue
Zahraniční Zdraví

Naděje v boji s horečkou dengue. WHO schválila novou vakcínu

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel