sobota 18. května 2024

Na Křivoklátsku žije kočka divoká. Zachytila ji fotopast

Kočka divoká se vrací do české přírody. Na Křivoklátsku ji zachytila fotopast.

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Zdroj: AOPK ČR

  • Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
  • Zdroj: AOPK ČR

V chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko zaznamenala fotopast kočku divokou, která se zde objevila i v listopadu loňského roku. „To, že se kočku divokou podařilo na stejném místě zachytit již podruhé, by mohlo nasvědčovat tomu, že zde má své stálé teritorium,“ uvádí Karel Lankaš z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Nejedná se však o první výskyt tohoto druhu na Křivoklátsku, z uplynulých tří let zde máme záznamy i z jiných míst. Nyní chceme zjistit, odkud sem kočka divoká dorazila, proto se zaměřujeme na získání materiálu pro analýzu DNA. K tomu se hodí například srst či zbytky trusu. Na Křivoklátsku má kočka divoká vhodné podmínky k životu, jsou tu listnaté a smíšené lesy v různém stádiu vývoje, s bujným podrostem, členitým terénem se skalními výchozy a množstvím mrtvého dřeva. Její trvalý výskyt by byl potvrzením výjimečných hodnot tohoto území,“ vysvětluje Lankaš.

Kočka divoká je noční živočich, který potřebuje pro odpočinek dostatek úkrytů. Limitujícím faktorem pro ni je výška a délka sněhové pokrývky, proto se v zimě často sestupuje do nižších poloh. Kočka divoká v české přírodě vymizela v průběhu 19. století, ale od počátku nového tisíciletí se několik jedinců opětovně objevilo v různých částech republiky. Kočka divoká byla viděna na Šumavě, Beskydech či v Podyjí. Díky moderním metodám mapování a genetickým analýzám se ukazuje, že jejich počty v republice rostou.

Autor: Šimon Mitro

Související

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

Zámek Štiřín
Domácí

Zámek Štiřín je na prodej za tři miliardy

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

příroda
Domácí Příroda

Národní komise geoparků bude v Česku řešit nedostatečné financování