pátek 10. května 2024

Musk, Zuckerberg a Gates u jednoho stolu. Řešili rizika umělé inteligence

Ve středu se ve Washingtonu setkali američtí senátoři se špičkami technologických firem, aby společně probrali otázku regulace umělé inteligence a roli americké vlády.

Elon Musk.

Elon Musk.
Zdroj: Flickr

  • Elon Musk.
  • Zdroj: Flickr

Neveřejné setkání svolal vůdce senátní většiny Chuck Schumer. Schůze se zúčastnil například Mark Zuckerberg, Elon Musk či šéf Google Sundar Pichai. Nechyběl ani Bill Gates se současným generálním ředitelem Microsoftu Satyou Nadellem.

Zářijové setkání navazovalo na květnové svědectví Sama Altmana, generálního ředitele společnosti OpenAI, která stojí za nástrojem ChatGPT. Altman vypovídal před porotou o potenciálních úskalích této nové technologie. Potvrdil, že OpenAI chce spolupracovat s vládou v otázce regulací.

Panují obavy, že využívání umělé inteligence povede k masivnímu propouštění pracovní síly, kterou tato technologie nahradí, k šíření podvodů a dezinformací. Problém také představuje využívání obsahu na internetu, ke kterému autoři neudělili souhlas a nedostávají za něj zaplaceno.

Před umělou inteligencí varoval již v dubnu Elon Musk: "Myslím, že by měl vzniknout regulační orgán, který by dohlížel na AI, aby se ujistil, že nepředstavuje nebezpečí pro veřejnost," řekl.

Mark Zuckerberg ze společnosti Meta, která vlastní například sociální síť Facebook a Instagram, vidí roli americké vlády také v oblasti inovací při rozvoji umělé inteligence.

Většina zúčastněných se však shodla, že role vlády bude regulační.

Konkrétní výsledky setkání zatím nejsou známé.

Související

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

pexels-andrew-neel-15863000
Zahraniční AI

OpenAl vyvinula inovativní nástroj umělé inteligence. Napodobuje reálné lidské hlasy

Anthropic
Ekonomika AI

Amazon investuje desítky miliard do umělé inteligence Anthropic