čtvrtek 2. května 2024

Místo stavby domů zaváží developer parcely odpadem. Ten může být jedovatý

Developerská společnost slíbila majitelům parcel zasíťování pozemků i čistírnu odpadních vod. Mezitím však místo, kde má vyrůst sto nových domů, zaváží stovkami tun zeminy, která je možná dokonce kontaminovaná chemikáliemi.

DJI_0235

Případem v Trnové se zabývá Česká inspekce životního prostředí.
Zdroj: ČIŽP

  • Případem v Trnové se zabývá Česká inspekce životního prostředí.
  • Zdroj: ČIŽP

Velký spor, do něhož by poslední slovo mohl vnést i soud, se rýsuje ve středočeské obci Trnová. Tamní developerská společnost Domy Trnová, která se specializuje na stavbu silnic, začala na parcely v obci navážet zeminu. Tím se dostala do sporu s vedením obce i Českou inspekcí životního prostředí. Podle té je zemina kontaminovaná a pochází z bývalé chemické továrny Tebas v Praze.

„Inspekce podala příslušnému stavebnímu úřadu podnět k okamžitému přijetí opatření k zastavení nepovolených terénních úprav v dotčené lokalitě a k zahájení řízení o odstranění nepovolených terénních úprav. ČIŽP dále zahájila kontrolu se všemi společnostmi, které do Trnové doposud navážely zeminu, přičemž je upozornila, že ukládání odpadních zemin v této lokalitě je v rozporu se zákonem,“ píše inspekce na svém webu. Věc už také doputovala na ministerstvo životního prostředí, které vyzývá k urychlenému vyřešení situace. Developeři se hájí tím, že zemina je zdravotně nezávadná a kvůli zprávě inspekce se chtějí obrátit na soud. Materiál, který do obce denně naváží desítky nákladních vozidel, se údajně použije na stavbu nových komunikací.

V lokalitě, kterou developeři zavážejí stovkami tun zeminy, by mělo vyrůst zhruba sto nových rodinných domů. Pozemky, které firma Domy Trnová dosud lidem rozprodala, nejsou zasíťované, nemají slibovanou čistírnu odpadních vod a jediné, co developerská společnost na inkriminovaném místě dosud udělala, je načerno vybudovaná kanalizace, která nemá stavební povolení.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil

profimedia-0857722441
Krimi

Zachránilo ji předstírání smrti. Mladík dostal za brutální útok v Plzni 19 let

profimedia-0745965054
Domácí

Dostane Janoušek odškodné? Po státu chce 155 milionů za stíhání i ušlé zisky