pátek 17. května 2024

Ministři afrických zemí se zavázali k urychlené akci proti malárii

Ministři zdravotnictví afrických zemí nejvíce postižených malárií se zavázali k urychlené akci k zamezení úmrtí na tuto nemoc.

africké dítě

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Na konferenci v kamerunském Yaoundé podepsali ministři zdravotnictví afrických zemí deklaraci, ve které slibují zvýšit domácí financování programů pro kontrolu malárie a poskytnout více finančních prostředků na boj proti této nemoci.

Ministři dále slíbili zvýšit investice do zdravotnické infrastruktury, personálu, zlepšit spolupráci mezi sektory a budovat partnerství pro financování, výzkum a inovace. Konference, spolupořádaná Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a vládou Kamerunu, se konala za účasti zdravotnických ministrů, globálních partnerů v boji proti malárii, vědců a nevládních organizací.

Africký region je domovem 11 zemí, které zosobňují celkem 70 procent všech světových případů malárie. Jde o Burkinu Faso, Kamerun, Demokratickou republiku Kongo, Ghanu, Mali, Mosambik, Niger, Nigérii, Súdán, Ugandu a Tanzanii.

Pokrok v boji proti této nemoci v těchto zemích se od roku 2017 zastavil kvůli faktorům jako jsou humanitární krize, nízký přístup k zdravotní péči, změny klimatu a nedostatečná kvalita zdravotních služeb. Globálně se počet případů malárie v roce 2022 významně zvýšil na 249 milionů, z toho 95 procent všech úmrtí přísluší Africe.

Autor: Šimon Mitro

Související

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

8919679424_775e8c3d1d_b
Zahraniční Fauna

Skupina kosatek potopila plachetnici proplouvající Gibraltarským průplavem

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu

kašel
Domácí Zdraví

Černým kašlem se letos nakazilo 13,5 tisíc lidí. Pět lidí zemřelo