pátek 17. května 2024

Miminko se vešlo do dlaně. Holčička měla pouhých 395 gramů

Doslova zázrak se odehrál ve Fakultní nemocnici Olomouc. Zdejším zdravotníkům se podařilo zachránit holčičku, která po narození vážila pouhých 395 gramů.

novorozená Vaneska

novorozená Vaneska
Zdroj: FN Olomouc

  • novorozená Vaneska
  • Zdroj: FN Olomouc

Na začátku to nevypadalo, že by se těhotenství Jany Flasarové z Přerova mělo nějak dramaticky vyvíjet. Pak ale miminko přestalo růst. V 28. týdnu těhotenství už zdravotníci nemohli déle čekat a museli přistoupit k porodu. Vaneska se narodila loni 22. prosince s váhou pouhých 395 gramů.

Následující dny, týdny a nakonec i měsíce byly naplněné pro rodiče stresem a strachem, pro zdravotníky pak intenzivní péčí o zdravotní stav holčičky. V inkubátoru a intenzivní péči neonatologů si nakonec Vaneska pobyla rovných sto dnů. Za tři měsíce na novorozeneckém oddělení se váha holčičky zvýšila více než čtyřnásobně na 1770 gramů.

Při rozhodování o propuštění miminka do domácí péče jsou hlavním faktorem stabilizované životní funkce. U Vanesky jsme věděli, že ještě bude potřebovat delší dobu kyslík, takže jsme rodiče vybavili přístrojem, který umožňuje kyslík v domácích podmínkách mít. A z hlediska výživy jsme věděli, že to, co Vaneska potřebuje, dostane od maminky,“ doplňuje lékař Martin Wita.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: FN Olomouc

Související

Dominik Kubalík na Betano Hockey Games
Hokej MS v hokeji 2024

Kubalík chyběl na rozbruslení, možná nestihne zápas

Devaterčata se svými rodiči
Ostatní Zajímavosti

První devaterčata na světě oslavila třetí narozeniny

novorozenec
Světové dny Zdraví

Den porodní asistence

miminko
Ostatní Zajímavosti

Děti do tří let nejčastěji spí v ložnici s rodiči