čtvrtek 16. května 2024

Varování před extrémními bouřkami. Hrozí tornádo

Tropické teploty zchladí večer extrémní bouřky. Mohutné lijáky doprovázené kroupy a silným větrem očekávejte především v Čechách, na Moravě budou mírnější. V Plzeňském a Karlovarském kraji hrozí vznik tornáda.

bouře

Ilustrační foto.
Zdroj: Pxfuel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pxfuel

Večer přijdou do Čech i na Moravu extrémní bouřky. Nejvyšší výstraha Českého meteorologického úřadu je v platnosti v západní části republiky. V Plzeňském a Karlovarském kraji meteorologové nevylučují výskyt tornáda.

Meteorologové varují před ojedinělým výskytem velmi silných bouřek s nárazy větru až 110 kilometrů za hodinu, až pěticentimetrovými kroupami a přívalovým deštěm. Silný vítr může lámat větvě a vyvracet stromy. Vyvarujte se proto pobytu v zalesněných oblastech. Bouřky mohou způsobit škody na majetku, výpadky energie a problémy v dopravě.

Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ uvádí ČHMÚ.

Výstraha před bouřkami je v platnosti od dnešních 18 hodin do pátečních sedmi hodin ráno.

Hasiči Plzeňského kraje oznámili, že posílí kapacity o padesát procent z důvodu meteorologické výstrahy.

Na případné problémy v dopravě se připravují České dráhy. Spoje budou zásobovat vodou a občerstvením pro cestující, kteří by byli v důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek nuceni na delší dobu přerušit svou cestu. „Prosíme cestující, aby se na možné komplikace při cestování preventivně připravili a vybavili se na cestu tekutinami, jídlem, případně léky, které pravidelně užívají, a to i v případě cesty na kratší vzdálenost,“ uvádí ČD.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČHMÚ

Související

pole
Domácí Počasí

V dubnu bylo nadprůměrně teplo. První tropický den přišel z kraje měsíce

požár
Domácí

Hrozí požáry, platí zákaz rozdělávání ohňů, jízd parních lokomotiv i lampiónů

gustnado
Domácí Video

Adamov a Hůry vyděsilo gustnado, vypadalo jako slabé tornádo

bouřka
Domácí Počasí

Meteorologové varují před silnými bouřkami