středa 15. května 2024

Měsíc do slovenských voleb. Fico a Progresívne Slovensko vedou průzkumy

Za měsíc proběhnou na Slovensku parlamentní volby. Podle průzkumů má největší šanci na úspěch expremiér Robert Fico.

profimedia-0798965866

Slovenský expremiér Robert Fico
Zdroj: Profimedia

  • Slovenský expremiér Robert Fico
  • Zdroj: Profimedia

V sobotu 30. září se na Slovensku uskuteční předčasné parlamentní volby. Po několika koaličních krizí a snaze expremiéra Eduarda Hegera o znovu sestavení vlády má Slovensko od května úřednickou vládu v čele s ekonomem Ľudovítem Ódorem. V předvolebních průzkumech dlouhodobě vévodí levicový SMER-SD expremiéra Roberta Fica. V průzkumu Focus vydaném 20. srpna dosáhl SMER na 20 procent.

Na druhém místě se v srpnových průzkumech usazuje hnutí Progresívne Slovensko, která ve volbách v roce 2020 kandidovalo v koalici se SPOLU – občianska demokracia. Tehdy však nepřekročily sedmiprocentní kvorum pro vstup do Národní rady. Nyní Progresívne Slovensko kandiduje samostatně a v posledních průzkumech má přes 17 procent. Od roku 2018 je Progresívne Slovensko jediným slovenským zástupcem evropské frakce liberálů ALDE v Evropském parlamentu.

Kolem 14 až 15 dosahuje levicová strana HLAS expremiéra Petera Pellegriniho, který tuto stranu založil v roce 2020 se skupinou poslanců po odchodu ze strany SMER-SD. Silnou pozici podle průzkumů mají také slovenští nacionalisté. Politické hnutí Republika s předsedou Milanem Uhríkem dosáhlo v srpnových průzkumech v rozmezí šesti až osmi procent.

Stejně jako v Česku i na Slovensku bývá zvykem, že volby dopadnou jinak, než uvádí průzkumy. Kolem pěti procentní hranice se pohybuje pět uskupení, přičemž v posledních měsících roste SMER i Progresívne Slovensko, které je jasným favoritem u mladých Slováků.

Někteří Slováci mají již odvoleno. Ze zahraničí prostřednictvím pošty k 30. srpnu odvolilo 13 tisíc Slováků. Informoval o tom tiskový odbor slovenského ministerstva vnitra. Celkem o volbu poštou požádalo necelých 73 tisíc Slováků.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: aktuality.sk, Focus, topky.sk

Související

Jaderná elektrárna Jaslovské Bohunice
Zahraniční Slovensko

Slovensko chce nový jaderný blok. Ministryně ruskou technologii odmítá

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou