pátek 17. května 2024

Masakr v Praze: Policie v ulicích, několik lidí chce čin napodobit, další jej oslavují

Policie ví o několika lidech, které masakr v Praze inspiroval a chtějí ho prý napodobit. Jde také po těch, kteří čin veřejně chvalují nebo dokonce adorují.

profimedia-0831625077

Masakr v Praze.
Zdroj: Profimedia

  • Masakr v Praze.
  • Zdroj: Profimedia

Šokující informaci potvrdila policie. "Od včerejška evidujeme několik konkrétních případů lidí, které hrůzný čin údajně inspiroval a chtějí jej následovat. Okamžitě reagujeme, pokud něco takového ve svém okolí zaregistrujete, volejte 158," stojí na oficiálním profilu policie na síti X. Policisté také zveřejnili video ze zadržení jednoho z údajných následovníků.

Ta už také rozjela celorepublikové preventivní bezpečnostní opatření ve vztahu k měkkým cílům. To jsou místa s vysokou koncentrací osob a nízkou úrovní zabezpečení proti násilným útokům, například obchodní centra, školy, nádraží a podobně. Policisté jsou v ulicích měst s dlouhými zbraněmi. „Nyní aktuálně kontaktujeme provozovatele vytipovaných zařízení, takzvaných měkkých cílů, a seznamujeme je s tímto opatřením,“ uvedla policie. Současně také začala sledovat příspěvky, které se k masakru na sítích objevují. „Okamžitě po střelbě týmy analytiků začaly rozpracovávat a zkoumat různé posty. Pisatelé těch nejhorších zvěrstev budou mít příležitost svoje hrdinství ukázat i v rámci trestního řízení,“ přiblížila.

Minutové zprávy už včera na některé z příspěvků na sítích upozorňovaly.

Vláda vyhlásila sobotu za den státního smutku. Vlajky budou viset na půl žerdi a rozezní se zvony. Někteří pořadatelé odkládají plánované sobotní akce, města ruší doprovodný program na vánočních trzích.

Související

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu

1000007773
Zahraniční Aktualizujeme

Fico je po operaci stále v ohrožení života. Podívejte se na video ze střelby