čtvrtek 2. května 2024

Mamutí můstek v Harrachově má smůlu. Na jeho opravu zatím nejsou peníze

Oprava skokanských můstků v Harrachově začíná. Letos přijde na řadu velký můstek, ten slavnější, mamutí, bude ještě muset počkat.

1280px-Certakbynight

Vrátí se ještě do Harrachova někdejší sláva českých skoků na lyžích?
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vrátí se ještě do Harrachova někdejší sláva českých skoků na lyžích?
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Stále silněji se v Harrachově mluví o opravě legendárních skokanských můstků, o nichž nyní padlo definitivní stanovisko. Tamnímu skiareálu se podařilo dát dohromady 40 milionů korun, které pokryjí důkladnou opravu jednoho z nich. Jako první projde rekonstrukcí velký můstek, který je mimo provoz už 15 let. Jak přiznávají provozovatelé areálu, legendární mamutí můstek, který je světovým unikátem, si na svou záchranu bude muset počkat. Byla by totiž finančně nákladnější a tolik peněz skiareál momentálně k dispozici nemá. Kromě financí jsou problémem i pozemky pod můstky, které patří státu a spravuje je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

S opravou velkého můstku by se mělo začít letos na jaře. Už příští rok se totiž Harrachov chce ucházet o závody Kontinentálního a Světového poháru. V ambiciózních plánech se dokonce hovoří o budoucím uspořádání mistrovství světa ve skocích na lyžích.

Harrachovské můstky jsou neodmyslitelně spojené se zlatou érou českých skoků na lyžích. V únoru 1983 se totiž Pavlu Plocovi právě v Krkonoších podařilo skočit světový rekord i rekord samotného můstku, který byl 181 metrů. Velké úspěchy tam zažívali i další významní skokani jako Jiří Parma, Jaroslav Sakala, Roman Koudelka nebo Jan Matura.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0854636599
Domácí

Plzeňská únikovka bude letos ještě dramatičtější. Hlavně přes léto

Bizární scénka na mistrovství světa motocyklů.
Ostatní

Ta je moje! Španěl a Ital se na mistrovství světa přetahovali o motorku

Byvale_Mestske_lazne_na_Denisove_nabrezi
Domácí

Památkáři hodili vidle do opravy zchátralých plzeňských lázní

Jízdárna_Světce_-_interiér_2022_(012)
Domácí

Mnohaletá rekonstrukce skončila. Světce znovu otevřely unikátní jízdárnu