čtvrtek 19. září 2024

Lovec včel je na Opavsku. Hnízdo se podařilo zlikvidovat

Na Opavsku se poprvé objevila invazivní sršeň asijská. Ta je nebezpečná zejména pro včely, které napadá. Jejich hnízdo odborníci již bezpečně zklikvidovali.

Hnízdo asijské sršně z Opavska.

Hnízdo asijské sršně z Opavska.
Zdroj: AOPK ČR / Jan Walter

  • Hnízdo asijské sršně z Opavska.
  • Zdroj: AOPK ČR / Jan Walter

Jde o vůbec první zaznamenaný výskyt v oblasti Slezska a Moravy. V loňském roce se tento druh invazní sršně poprvé objevil na území Čech. V říjnu nejprve v Plzni, poté také v blízkosti Rokycan. I tentokrát se povedlo kolonii odstranit díky majitelům zahrady, kteří si všimli zvláštního hmyzu na popadaných hruškách. Brzy se jim podařilo vystopovat hnízdo s bočním vstupem na větvi jalovce, které je pro tento druh hmyzu typický. Obydlí bylo zatím jen 25 centimetrů malé, a tak se ho specialistům na blanokřídlý hmyz povedlo rychle zneškodnit.

Sršeň asijská je o něco menší a tmavší, než sršeň obecná. Na rozdíl od své příbuzné jde o invazivní rychle se množící druh zavlečený do Evropy z východní Asie. Vůbec poprvé se tato sršeň vyskytla ve Francii. I přes svůj menší vrůst je velmi nebezpečná, a to zejména pro populaci včel evropských, na které utočí a zabíjí je přímo v jejich úlech.

V případě podezření na výskyt sršně asijské mohou lidé kontaktovat Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR. „Lidé mohou hlásit podezření na výskyt sršně asijské nejlépe s fotografií na náš e-mail [email protected] nebo přes aplikaci Nahlaš sršeň. Hlášení, kterých se nám již sešlo na osm stovek, následně prověřujeme. Stále platí, že hlavním pomocníkem při hledání jedinců je právě přímé pozorování. Tak jsme se o všech dosavadních nálezech dozvěděli,“ uvádí Tomáš Görner z AOPK ČR.

Autor: Zuzana Beranová

Související

motive-article-detail-desktop
Krimi

Stejně jako v Krumlově. Muž hubil sršně ohněm a zapálil chatu

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

Sršeň asijská
Domácí Fauna

Mapování nepůvodních druhů proběhne o víkendu. Biosmrště se může zúčastnit každý

IMG_20240423_123449_1040x520
Domácí

Nebezpečné sršně asijské k nám přivezl kamion z Francie