pátek 17. května 2024

Lipavský jako první ministr zahraničí po 20 letech navštívil Brazílii

Český ministr zahraničí oficiálně navštívil Brazílii, jde o první cestu po 20 letech.

Ministr zahraničí Jan Lipavský na návštěvě Brazílie.

Ministr zahraničí Jan Lipavský na návštěvě Brazílie.
Zdroj: MZV ČR

  • Ministr zahraničí Jan Lipavský na návštěvě Brazílie.
  • Zdroj: MZV ČR

Ministr zahraničí Jan Libavský (Piráti) ve dnech 8. a 10. dubna navštívil Brazílii. Jde o první návštěvu českého ministra zahraničí největší jihoamerické země za posledních 20 let. Lipavský se v Brazílii setkal s představiteli místní vlády a zdejší české komunity.

Lipavský započal cestu v hlavním městě Brasílii, kde se setkal s brazilskou zastupující ministryní zahraničí Marií Laurou da Rocha. Hlavním tématem jednání bylo zintenzivnění spolupráce v oblasti kyberbezpečnosti, obrany a kultury. Následovala setkání s viceprezidentem Geraldem Alckminem a dalšími významnými brazilskými ministry.

Brazílie je pro nás tradičním ekonomickým a politickým partnerem. V roce 2023 dosáhl český dovoz do Brazílie 698,3 milionů dolarů, což je největší výměna v celé Jižní Americe,“ uvedl Lipavský. Součástí programu byla také návštěva památníku prezidenta Juscelina Kubitscheka, který měl české kořeny, a setkání s jeho pravnukem. Lipavský pokračoval ve své cestě v Sao Paulu, kde diskutoval o obchodní spolupráci, inovacích a vědě s místními představiteli.

Klíčovou součástí byla setkání s českými krajany, zástupci českých firem a dalšími členy české komunity jak v Brasílii, tak v Sao Paulu. „Díky všem krajanům, kteří pracují na udržení českého jazyka, kultury i tradic. Shledání s nimi jsou důkazem, že odkaz Čechů v Brazílii je v dobrých rukách,“ řekl Lipavský. Po návštěvě Brazílie Lipavský pokračoval v cestě po Jižní Americe. Do 12. dubna bude v Argentině v Buenos Aires.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0873734634
Zahraniční

Masivní záplavy trýzní Brazílii. O život přišlo 149 lidí

53236191094_67b82dc087_b
Domácí

Pavel vyzval k míru na Ukrajině. Zvolil babišovskou rétoriku

profimedia-0872338032
Zahraniční

Prezidentské volby v Litvě první kolo nerozhodlo

profimedia-0868809140
Domácí

Vystrčil navštíví Moldavsko